PREMIJERA PREDSTAVE „FOTELJE“ IVANE-NATAŠE TURKOVIĆ U KAZALIŠTU DR. INAT

Ionescu u Inat

• Predstava „Fotelje“ premijerno je odigrana u subotu, 13. travnja kroz dvije izvedbe u dvorani kazališta Dr. Inat u Društvenom centru Rojc. U režiji Ivane-Nataše Turković pet aktera na sceni interpretira Ionescovu antidramu „Stolice“, jedno od kapitalnih djela europskog avangardnog teatra.

Ova kolaboracija s dijelom izvođača je preuzevši motive Ionescovog djela i razvijene elemente i ideje na scenu prenijela skup scenskih rješenja prateći unutarnju logiku ove skupine. Logiku koja se nužno ne poklapa sa realnošću. To je i olakotnost odabira teatra apsurda kao baze ili početne točke za novi rad.

Glumcima je u startu postavljen zahtjevan zadatak obuhvaćanja više likova istovremeno. Pretpostavka jest da će taj sistem funkcionirati i kao uvodna scena ( Stari i Stara op.a). Pretpostavka stoji, zamišljena kao centralni uvod s mladom Majom Tukom potencijalna je početna točka razvoja. Dok je sam tekst korektno iznesen, zahtjevnost utjelovljenja različitih osobnosti unutar jedne glumice ipak se pokazala kao prekompleksan zadatak i nije polučio pretpostavljenu zamisao.

I dok sam naslov nudi fotelje kao mogući motiv, one u zbilji, na sceni izostaju iako su navedene u uvodnom tekstu te na taj način opravdane: „U apsurdu svakodnevnice, Ionescove smo stolice zamijenili foteljama u kojima se udobno smjestila naša agresivna inercija – naša aktivna neaktivnost.” S obzirom da je glumačka postava bila sve samo ne pasivna postavlja se pitanje da li smo mi, publika ti inertni, zavaljeni u praktikable na koje se aludira? Dok nas samo jedan klik mišem zbližava ili udaljava, nema niti potrebe za pretjeranom aktivnošću. To je istina. I porazna je.

Glumci ispunjavaju prostor pokretom koristeći tijelo u većoj mjeri nego li tekst kao sredstvo komunikacije. Kretanje po sceni, osviještenost posture tijela, slike koju stvara i ideje koju prenosi, izmjene kvaliteta i tekstura, bazična uzemljenost i osjećaj za “daske koje život znače”… sve to spada pod Scenski pokret. Vještina je to koja je uz glumačke vještine neophodna kako bi se ostvarila uvjerljivost i u konačnici osjećaj sigurnosti koju izvođač nosi skupa s materijalom. Nije to bez razloga i kolegij na Akademiji. Bez obzira na činjenicu da je ovdje riječ o amaterskom teatru, ako je fizički teatar područje koje je najadekvatnije izražajno sredstvo onda je neophodno u budućnosti fokusirati se na tijelo kao generator te izražajnosti. Jer fizički teatar nije samo gluma, ono je puno kompleksnija forma koja zahtjeva podjednako tretiranje medija. Uranjanje u takav sveobuhvatniji pristup radu sa sobom nosi bogatstvo različitih metoda. Jedna bi bila primjenjiva u ovom slučaju: manje je više.

Posluživši se videom kao dodatnim blic-medijem pomoću kojeg likovi s videa anuliraju sebe u stvarnosti, jednog po jednog u biti nosi u sebi dvostruku prijetnju. Možemo to protumačiti kao pobijanje svega sagrađenoga do tog trenutka, pročišćavanja i ponovnog kretanja od nule. Još jedna interpretacija bi bila i direktna prijetnja publici.

Vladimir Butković je već prepoznatljivo lice kazališta Dr. Inat s već razvijenim pristupom i stilom nošenja uloga. On ulijeva već otprije spominjanu elementarnu sigurnost djelovanja na sceni pa je u nesrazmijeru sa ženskim dijelom glumačkog postava. Svejedno, iskustvo zajedničkog izvođenja i koautorstva s redateljicom iznova bogati izvođače. To interno i individualno iskustvo suradnje jedna je strana kolaboracije. Ona druga strana jest prijenos sa publikom. Mora biti recipročan, dvosmjeran. Ako sjedimo, ne znači da smo pasivni.

U predstavi glume: Vladimir Butković, Maja Tuka, Maja Gregorović, Kristina Lazić i Daria Krepkova. Ideju i režiju potpisuje Ivana-Nataša Turković dok su osim nje za razradu ideje zaslužni i Maja Gregorović, Boris Vincek, Maja Tuka, Vladimir Butković i Kristina Lazić. Glazbu je odabrala Ivana-Nataša Turković, a obradu zvuka potpisuje Boris Vincek. Majstor rasvjete je Saša Stepanović, a mentor je Branko Sušac. Predstava je posvećena bivšoj članici Inata i prijateljici Ivi Radovan.

Tekst Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Fotografije Dejan ŠTIFANIĆ

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum