„Meduza: duhovi Sylvie Plath“ povodom obilježavanje svjetskog dana plesa u INK-u

Koreodrama „Meduza: duhovi Sylvie Plath“ nastala pod palicom Miloša Sofrenovića i koautorskog tima sačinjenog od dramaturginje Milice Konstantinović Stanojević i skladatelja Vladimira Korača, plesačica i plesača/ glumica i glumaca, rezultat je višetjednih probi koje su rezultirale cjelovečernjom predstavom odigranom na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula.

Miloš Sofrenović beogradski izvođač, koreograf, redatelj i festivalski kurator s diplomom londonskog Laban Dance Centrea kroz svoje radove isprepliće književnost i pokret tako da je ovaj projekt logičan nastavak tog Miloševog područja interesa.

Autor nam je otvorio prozor – pružio uvid u odnos likova Sylvije Plath – američke pjesnikinje i njezinog partnera Teda Hugesa s fokusom na biografsko izlaganje cjelovitosti i kompleksnosti njezinih emotivnih i mentalnih procesa fatalnog ishoda. Plath je svijet oko sebe, onakav kakvog ga je ona doživljavala, svojom poezijom beskompromisno i direktno pretakala u mučne slike. Unatoč dijagnosticiranoj maničnoj depresiji nastavljala je istraživati i iznova izlagati svoje nutarnje borbe.

Sofrenović je upravo osobnost Sylvije odlučio raščlaniti na tri dijela (tijela), na tri potpuna entiteta, sugerirajući različite aspekte njezine osobnosti. Andrea Gotovina u ulozi Sylvije, u nemoći da zadrži partnerovu pažnju, pristaje na njegovu destruktivnost sve do konačnog urušavanja i predaje.

Ova predstava je biografska. Poveznice između stvarnog života, informacija koje su nam dostupne (pa čak i format audio knjiga sa prodornim glasom Sylvije dok čita svoja djela – korištenima u predstavi) su integrirane u ovaj rad. Citat “Bijela – to je inkarnat uma” moguća je poveznica s rekvizitnim elementima korištenima na sceni. Poput recimo krede, kojom se publici dodatno pojašnjavaju potencijalno nejasni elementi. Simbolika krede, poveznica sa smrću dovoljna je sama po sebi. S takvim simbolima treba oprezno rukovati, ili ne rukovati uopće. Doslovnost ubija imaginaciju i vrijeđa inteligenciju. Bijeli baloni, bijeli konfeti, bijele kante…

Druga poveznica koja je koreografski i dramaturški moment jest kraj Sylvijinog života, obilježen strahovitim spisateljskim nabojem. U posljednjim djelima daje nagovještaj svoje konačne odluke, ali stvara i odu preživljavanju. Na sceni pratimo istrzano, nemirno i izmučeno tijelo s ujedno nadljudskom snagom i skrivenim nagonom da pobjegne od sebe, njega, stvarnosti. Gotovina je nakon duže izvedbene stanke, kroz ovu kolaboraciju ispucala svo to vrijeme akumulirano u svome tijelu i dokazala da je vrijeme samo relativan pojam.

Iako je riječ o biografskoj koredrami, i predstava i dostupne biografije bave se odnosom s Tedom Hugesom, “talentiranim ubojicom” kako mu se tepa iz milja – čovjekom koji je pokušao otuđiti i sakriti njezine preostale radove od javnosti.

Da li je to ostavština Sylvie Plath? Činjenica da je on bio razlog samoubojstva je stvarna, ali pitam se do kada će se tepati zlostavljačima, uopće ih spominjati i time im davati prostora u javnom segmentu? Pogotovo u kontekstu heroine i feministkinje kakva je Sylvia Plath i bila. Opet naziremo stakleni strop…

Luka Mihovilović je vrhunski i vješto iznio ulogu Teda, i u glumačkom i u plesačkom smislu. Ali upravo zbog njega kao snažnog i konkretnog elementa, impresija Sylvije jest nejaka, krhka i ovisna ženica, a ona je bila sve samo ne ovo maloprije navedeno. Živjeti 50-ih i 60-ih u heternormativnom patrijarhatu (a niti danas nismo daleko) i progovarati o mentalnom zdravlju, statusu žene, seksualnosti, svojim traumama i frustracijama je neopisivo hrabar čin. Govoriti to javno, a biti žena.

Tekst Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Fotografije Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ iz arhive INK

Leave a Reply


2 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum