Svjetlost života keramičarke Danijele Pičuljan u Umagu

U izložbenom prostoru MMC galerije Grada Umaga u petak 10. svibnja, otvorena je još jedna vrhunska izložba. Postavljeno je pet radova keramičarke Danijele Pičuljan koji čine ambijentalnu instalaciju, a svaka od njih sastoji se od jednog ili više komada. Instalacija nosi naziv „Lux Vitae“, radi se o site – specific instalaciji posvećenoj svjetlosti koja je svojevrsni work in progress (2017.-2019.), a sačinjavaju je skulpture i objekti izvedeni u porculanu, u kombinaciji s fiberglasom i kobalt oksidima, sve paljeno na 1240°C, nastali za vrijeme umjetničke rezidencije u Mađarskoj u International Ceramics Center Kecskemet.

Predstavljanje su izvršile tri dame i to autorica Danijela Pičuljan, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, te savjetnica za kulturna događanja umaške ustanove Festum Sanja Benčić. Od skulptura koje čine ovu instalaciju četiri su stolnog tipa postavljene na kubusima, a najdojmljivilja i najveća, koja se sastoji od dva elementa, razapeta visi usred prostorije. Pojedini radovi sadrže u sebi svjetleće tijelo koje ističe prozirnost porculana, povezuje apstrakciju forme i tematizira izložbu koja ima odliku da ju se može sagledati kao potpuno bestjelesnu apstrakciju, kao raspuknuće jezgre, rasprskavanje materije ili propadanje stvarnosti s jedne strane, a s druge doživjeti ove radove kao obične predmete iz svakodnevnice kojima se konstrukcija urušila zbog vlastite slabosti ili vanjskih čimbenika.

Na početku večeri Sanja Benčić je pozdravila prisutne te uvodno iznijela kratke crtice iz bogatog životopisa umjetnice, rekavši da Danijela Pičuljan keramiku izučava od 1997. godine pohađajući kontinuirano niz specijalističkih radionica i seminara domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja keramike, porculana i stakla. Do sada je imala devet samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi u nas i u inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim umjetničkim simpozijima te na umjetničkim rezidencijama u Španjolskoj, Mađarskoj i Kini. Dobitnica je mnogih nagrada, a radovi joj se nalaze u zbirkama muzeja i umjetničkim kolekcijama u Hrvatskoj i diljem svijeta. Jedna je od osnivačica Kerameikona, Hrvatskog keramičarskog udruženja iz Varaždina te je članica ULUPUH-a od 2002. godine i HZSU-a od 2004. godine, a od 2014. je predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo.

Kustosica Višnja Slavica Gabout kazala je kako joj je uvijek zadovoljstvo raditi s Danijelom Pičuljan kako samostalne, tako i skupne izložbe već cijeli niz godina naglašavajući da su joj njezini radovi uvijek beskrajno izazovni jer koliko god da prati i zna što i kako radi, ono što izađe iz njenih peći i iz njezinih ruku je uvijek iznenađenje, uvijek prekrasno i uvijek nešto novo. “Danijelu se uobičajeno predstavlja kao keramičarku, no ja bih je predstavila i kao kiparicu, jer ona uvijek razmišlja o keramičkom mediju kiparski”, ističe kustosica nastavljajući: “Ona zna sve tajne keramičkog zanata, ali uvijek kad oblikuje keramiku razmišlja prostorno bilo da radi skulpture ili da radi prostorne instalacije i objekte. Nikad to nije, odnosno rijetko je utilitarno jer kad keramiku imate u rukama jednostavno vam se nametne nekad nekakav utilitarni predmet, no međutim kod Danijele su to uvijek skulpture i to uvijek velikih dimenzija.” U zadnje vrijeme autorica eksperimentira s porculanom koji je također jedna vrsta keramike odnosno keramičkog medija. Ona je kipar u keramici koji voli eksperimentirati, istraživati. Svoj matični medij keramiku ili porculan rado spaja s drugim materijalom, a ovaj put je izabrala spajanje sa svjetlom koje je izuzetno inspirativan medij jer kad umjetnici rade sa svjetlom uvijek dobiju neku viziju novih i drukčijih događanja u umjetnosti. Ono što je ponukalo Danijelu da posegne za spojem porculana i svjetlosti jeste spoznaja da je svjetlost život, buđenje, energija koja daje snagu, a svjetlo unutar njezinih formi priča o nekakvom prvotnom svjetlu, genezi, postanku, onako kako zamišljamo da je možda nastao prvi život. Promatrajući njezine radove možemo doživjeti svu onu ekspresivnost i svu onu ljepotu i ljubav koju je ona imala kad je zamišljala da je svjetlost život i da on izbija na mjestima raspuknuća iz unutrašnjosti njezinih skulptura.

U tekstu predgovora katalogu Višnja Slavica Gabout pojašnjava: “Danijela Pičuljan ambijentalnu je instalaciju „Lux Vitae“ posvetila je „iskri stvaranja svijeta, ljepoti svjetla i rađanju života“. Pritom je velika Priroda tu bila njezina najveća inspiracija i iz nje je crpila oblike za sve kiparski oblikovane porculanske forme. Prirodu ona, međutim, direktno ne prepisuje, nego viđeno autorski modificira, koncipirajući ideju o „svjetlu života“ kao suvremenu vizualnu metaforu kojom uprizoruje prasliku postanka života. Kao scenu u kojoj forme bubre, a njihove epiderme pucaju i rastvaraju se pred navalom svjetlošću pokrenutoga života, koji iz dubine organskih formi kulja van, u okolni prostor. U oblikovanju prisutno je krajnje reduciranje i sintetiziranje, ali istodobno i rastvaranje i rastakanja forme, što daje mogućnost beskrajnih transformacija i igre sa svjetlom, čemu pridonosi transparentnost opne volumena, kao i bogata tekstura površine. Svjetlost tu pritom postaje kiparski mag prirode, koji transformira  šupljine i raspukline u svjetlosne „punine“, preoblikujući volumene i naizgled ih mijenjajući, rastvarajući ih prodorima kroz otvore – ili ih svjetlom spajajući, time se ugledajući u veliku Prirodu, gdje „sve stalna mijena jest“. Pomičući na taj način percepciju te otvarajući pogled prema davnim – ili možda nekim budućim imaginarnim svjetovima.“

Izložba ostaje otvorena do 4. lipnja te se u MMC galeriji Grada Umaga može razgledati utorkom, četvrtkom, petkom i subotom od 10 do 13, a srijedom od 17 do 19 sati.

Tekst Lidija KUHAR i Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


4 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum