Izložba „MEŠTROVIĆ: OTISCI DUŠE“ u Puli

Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića

• Izložba „Meštrović: Otisci duše“ posvećena jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti bit će otvorena u Puli u petak, 17. svibnja u 19 sati.

„Izložbom, koja je postavljena na tri lokacije (Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Augustov hram i Galerija Amfiteatar), predstavljamo skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteže i litografije – Meštrovićeva remek-djela iz razdoblja 1913. – 1953. godine. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđela u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu“, piše u opisu izložbe.

Izložena su remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića.

Ivan Meštrović (1883. – 1962.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih, ali i svjetskih kipara 20. stoljeća. Uz umjetničko djelovanje na području skulpture, svoj stvaralački trag ostavio je i u arhitekturi, crtežu, slikarstvu, grafici i literaturi, a istaknuo se političkim i pedagoškim radom.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u subotu 18. svibnja neće se naplaćivati ulaz u Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca i u Augustov hram.

Izložbene lokacije:

MUZEJSKO-GALERIJSKI PROSTOR GALERIJA SVETA SRCA

De Villeov uspon 8

Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše

AUGUSTOV HRAM

Forum b.b.

Izložba MEŠTROVIĆ: Sv. Ivan Krstitelj

GALERIJA AMFITEATAR

Flavijevska ulica

Izložba MEŠTROVIĆ: Rimska Pieta

Izložbu organiziraju Arheološki muzej Istre i Muzeji Ivana Meštrovića, a autorica izložbene koncepcije je Zorana Jurić Šabić. Autorice izložbe su: Zorana Jurić Šabić, Lana Majdančić, Maja Šeparović Palada i Barbara Vujanović. Autor likovnog postava je Mauricio Ferlin.

Leave a Reply


+ 8 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum