Pula uskoro bogatija za Verudela Art Park

Pula će 7. lipnja dobiti novu kulturnu i turističku atrakciju, Art park Verudela. Naime, između parkirališta i Ambrele uređen je interdisciplinaran i interaktivni prostor na kojem će biti izloženi radovi osam umjetnika, točnije sedam skulptura.

Svoja će umjetnička djela ondje trajno postaviti Eros Čakić, akademski kipar iz Pule, Gualtiero i Simone Mocenni, kipari iz Pule i Milana, Robert Pauletta, pulski akademski slikar, Vedran Šilipetar, akademski kipar i slikar iz Pule, Roberta Weissman Nagy, akademska kiparica iz Fažane, Bojan Šumonja, pulski akademski kipar i Siniša Majkus, akademski kipar iz Matulja.

Projekt su realizirali Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica Grada Pule, u cilju oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude Pule trajnim vrijednostima iz domene suvremene likovne umjetnosti.

Podloge za postav ambijentalnih instalacija izradili su arhitekti URBIS-a iz Pule, Leonid Zuban i Dino Krizmanić i time definirali sedam „otoka“ koji kao skulpturalne instalacije podcrtavaju ideju mobilnosti i putovanja, odnosno oblaka kao sinonima i simbola suvremenog turizma. Realizacijom parka na površini od 5.500 m² Pula i Istra dobiti će novu atrakciju koja će biti zanimljiva svim uzrastima za igru, šetnju, odmor, a ljubiteljima umjetnosti za uživanje u raznolikosti skulptura.

Umjetnike za realizaciju ovog zahtjevnog i vrijednog projekta izabrao je tim Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule predvođen autoricom umjetničkog koncepta Gorkom Ostojić Cvajner.

Tih sedam skulptura, svaku na svojoj poziciji, povezuju mekane kontinuirane prostorne linije od cor-ten čelika. Prostorne linije prate denivelaciju terasasto postavljenog terena, oblikuju usjeke i nasipe, približavaju se i udaljavaju jedna od druge stvarajući tako prostorne napetosti te formiraju krajolik za pozicioniranje pojedinih skulptura.

Članovi komisije koji su potvrdili prijedloge skulptura bili su autorica umjetničkog koncepta parka i povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, kipar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Petar Barišić, slikar, kipar i dizajner, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Ante Rašić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Ingrid Buljan, direktor hotela Park Plaza Arena i hotela Brioni Milan Vlaisavljević i direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Planiranim uređenjem art parka osigurava se pješački pristup iz svih smjerova, s naglaskom na glavni ulaz u park s parkirališta gdje je i najveća visinska razlika prema parku koja se svladava jačim potezom stepenica uz cor-ten liniju. Na samom cor-tenu ispisani su oceani i mora kao simbol lokacije, ali i teme parka, „putovanja“, što je osmislio dizajner Željko Burić, Fabrika d.o.o.

Rasvjetu parka i skulptura projektirao je poznati pulski dizajner svijetla Dean Skira sa svojim timom, a vizualni identitet parka dizajnirali su dizajneri studija Rašić + Vrabec.

Partneri na projektu su Zagrebačka banka d.d., Skira d.o.o., Vintijan d.o.o., Kamen Pazin i Urbis d.o.o. a izvođači radova Vintijan d.o.o., IM Metal Žminj, Kapeloto beton d.o.o. i Vibrobeton Decorgarden.

Ukupni troškovi za uređenje parka iznose oko 4.350.000 kuna od čega je Grad Pula sufinancirao 550.000 kuna, Arena Hospitality Group 375.000 kuna, Zagrebačka banka d.d. 100.000 kuna, a ostatak je financirala Turistička zajednica Grada Pule.

S izradama skulpture krenulo se još 2017. godine, a u 2018. godini umjetnici su svoje skulpture uglavnom dovršili. Tada su krenuli i pripremni građevinski radovi za podloge za postav instalacija i za uređenje same površine. Kako kažu iz TZ Pule, park je u planu bilo otvoriti na proljeće ove godine te je bilo razmatrano više datuma, ali zbog dugog kišnog perioda koji je onemogućavao sigurno postavljanje skulptura to nije bilo moguće.

Tekst i fotografije Paola ALBERTINI

Leave a Reply


8 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum