Održano performativno predavanje FoAM-a „The overlooked and the unheard“ u Savičenti

Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta, organizirala je 28. lipnja u Gradskoj loži Savičente prvo od ukupno tri performativna predavanja u izvedbi gostujućih inozemnih i lokalnih umjetnika i umjetnica. Tom se prilikom predstavio umjetnički dvojac – Maja Kuzmanović i Nik Gaffney, suosnivači transdicsiplinarnog kolektiva FoAM s performansom naziva „The overlooked and unheard“. Kustosica programa je Branka Benčić koja je uoči početka rekla da Nevidljiva Savičenta govori o svim bojama, okusima i teksturi, vidljivima i nevidljivima koji su svuda oko nas.

„Ono što ćemo danas vidjeti događa se u tri linije – zvuk, slika tj. video i tekst i sasvim je u redu kad jedno odvlači pažnju na drugo i onda pokušavate povezati sve osjete“, dodala je Benčić.

Maja Kuzmanović rekla nam je da ona i Nik kao umjetnički dvojac sve rade zajedno. Osim što surađuju na poslovnom planu, oni su i supružnici. Maja je rodom iz Pule, a Nik je Australac.

„FoAM je mreža umjetnika i znanstvenika, imamo studije u raznim zemljama, tako da smo mi negdje između, povezujemo ljude i projekte. Baza nam je u Bruxellesu, ali živimo nomadskim životom, putujemo i stvaramo svugdje u svijetu“, ispričala nam je Kuzmanović.

Zajedničke umjetničke slike za ovaj projekt Kuzmanović je spojila u video, zvukove su snimali oboje, potom ih je Nik spojio u kompoziciju, tekst su napisali zajedno, on na engleskom pa ga je Maja prevela na hrvatski.

„Inspiracija za tekst je bila Savičenta i razgovor s ljudima iz Savičente o njihovim problemima i svakodnevici, općenito o Istri“, rekla nam je Kuzmanović dodavši da je ono prvo što ljudi kažu da nemaju vremena, da su zaposleni, da su razapeti na sve strane i da im treba neki mir. „Pogotovo kad tek ljeto počinje znamo da će sve biti još teže, da će biti još toplije i htjeli smo ljudima ponuditi pola sata tog tako željenog mira. S nekim pitanjima koja će si postaviti i možda ponoviti za mjesec dana, deset godina“, veli Kuzmanović.

U tome su zasigurno i uspjeli – u pola sata koliko je trajao program u publici se nije čula ni muha. Tek je u nekoliko navrata opuštajuću glazbu i inspirativan tekst remetio lavež pasa ili dječji plač u daljini.

Kuzmanović je iščitavala tekst na hrvatskom i engleskom aludirajući na onaj trenutak u danu kada treba zastati i uživati u trenutku. Dotakla se i aktualnog problema života u turističkoj Istri, kada turisti žiteljima remete svakodnevni mir. Video je obilovao prekrasnim prizorima živopisne prirode Istre.

Cijeli je program začinjen istarskim proizvodima, mahom od lavande – rakijom od lavande, sokom od lavande i ostalim delicijama OPG-a Pekici, poput štrudli, domaćih keksa i vina. Miris lavande širio se ložom i svakako doprinio ugođaju. Zadovoljna publika autore je nagradila dugim pljeskom i kasnije uživala u opuštenom druženju u loži dok su se u pozadini i dalje „vrtio“ video.

U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost provest će tri performativna predavanja (lecture performance), jednu privremenu i jednu stalnu umjetničku intervenciju u javnom prostoru Općine Svetvinčenat, te će organizirati nekoliko svjetlosnih intervencija u urbani okoliš s lokalnim umjetnicima.

Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri osmišljavaju i provode umjetničke programe koji oplemenjuju i obogaćuju postojeće kulturne sadržaje.

Tekst Paola ALBERTINI

Fotografije Andi BANČIĆ

Leave a Reply


3 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum