Radionica spekulativnog dizajna udruge Metamedij

rok: 21.07.2019

“Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time“

• Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) od 12. do 17. kolovoza 2019. godine u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time”. Radionica će se održati pod vodstvom mentora Teda Hunta, uz gostujuće predavanje medijskog umjetnika Hrvoja Hiršla.

Tema ovogodišnje radionice je kritičko promišljanje o postojećim jezicima i tehnologijama kojima se služimo kako bismo razumjeli i mjerili vrijeme. Radionica će se održati u sklopu Media Mediterranea 21 festivala kojemu je tematska okosnica jezik i komunikacija, što će polaznicima omogućiti sudjelovanje i praćenje festivalskih sadržaja, upoznavanja s gostujućim umjetnicima te dodatne ideje i motivaciju za razvijanje radioničkih scenarija.

Ovom temom želimo promišljati o važnim i aktualnim pitanjima koja proizlaze iz naše tehnologijom oblikovane svakodnevice. Niz fenomena nastalih u takvome okruženju radikalno mijenjaju naše poimanje vremena i mogu biti promatrane i artikulirane u jeziku. Primjerice, FOMO – skraćeno od engl. fear of missing out – jedan je od novonastalih pojmova kojime se imenuje naša opsesija vremenom, odnosno strah ili žaljenje za propuštenim iskustvima, bilo u vidu društvenih interakcija, novih informacija i vijesti i sl.

„Telling the time“ lingvistički je izraz metafizičkog fenomena, a samo vrijeme postalo je jezik na kojemu se možemo izraziti i biti izraženi. Upotrebom i proširivanjem metodologija spekulativnog dizajna, polaznici će u interdisciplinarnim grupama odabrati ulomak iz jednoga od temporalnih svjetova u knjizi Einsteinovi snovi autora Philipa Lightmana kao polazišnu točku za razvijanje svojih scenarija. Odatle će nastaviti istraživati kako se „jezici vremena“ i „tehnologije vremena“ mogu razlikovati u alternativnim vremenskim zonama i kako te razlike mogu kreirati nova značenja za razumijevanje i propitivanje složenosti i alternativa našim postojećim jezicima, percepcijama i pretpostavkama o vremenu.

Spekulativni dizajn obično se usredotočuje na ideje koje dolaze iz područja znanosti, a primijenjena tehnologija bavi se projiciranjem sociotehničkih trendova, razvojem budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstu novog korištenja.

Radionica nudi iskustvo interdisciplinarne radne grupe koja omogućuje percepciju dizajna kao drugačijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Namijenjena je mladim studentima, mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, novih medija, IT-a, lingvistike, književnosti i kreativnog pisanja, filozofije, sociologije, antropologije itd.

Program radionice uključuje predavanja i praktični rad u manjim grupama uz kontinuirano stručno mentorstvo.

Radionica se odvija na engleskome jeziku.

Na kraju radionice polaznici će imati priliku javno predstaviti radove i moguće scenarije na Media Mediterranea 21 festivalu. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznicima će biti osiguran smještaj za vrijeme trajanja radionice. Troškove puta i hrane polaznici snose sami.

Voditelj radionice

Ted Hunt (ted-hunt.com) je nezavisni spekulativni i diskurzivni dizajner koji živi i radi u Londonu te trenutno boravi u Somerset House Studios. Diplomirao je na Royal College of Art 2016. godine pod mentorstvom prof. Anthonyja Dunnea. U svojim se radovima bavi istraživanjem intersekcija između čovjeka kao drevnog, bihevioralno određenog bića i čovjeka kao moderno-tehnološkog bića. Njegov posljednji rad istražuje kritičke spekulacije o alternativnim modelima percepcije vremena (senseoftime.info) i dohvaćanja informacija/podataka (else.is). Član je Royal Society of Arts, a radove je radio po narudžbi i izlagao na brojnim međunarodnim institucijama i muzejima.

Prijave

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti putem prijavnice: Telling The Time – application
Za dodatna pitanja možete se javiti na mail kontakt.radionice@gmail.com
Rok za prijavu je 21. srpnja 2019. Broj sudionika je ograničen.

Organizatori radionice

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprjeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvan institucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.

www.metamedia.hr

Partneri

Umjetnička akademija u Splitu žarište je istraživanja i edukacije u području spekulativne dizajnerske prakse u Hrvatskoj. Neformalna edukacijska platforma “Interakcije”, pokrenuta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 2001. godine organizira multidisciplinarne radionice te ugošćuje brojne poznate dizajnere.

www.dvk.com.hr/interakcije

Donatori

Udruga Metamedij je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. Ovaj projekt financiraju Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija.

Izvor

Leave a Reply


+ 6 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum