“Prorezi” – fotografska izložba Đanija Celije u Umagu

U prostoru MMC galerije Grada Umaga otvorena je u petak 5. srpnja iznimna izložba nazvana “Prorezi” Ovoga je puta riječ o fotografijama čijeg je autora, pulskog fotografa Đanija Celiju, posjetiteljima predstavila savjetnica za kulturna događanja i manifestacije ustanove Festum Sanja Benčić, a kustos Borislav Valušek nije mogao biti prisutan otvaranju.

Izloženo je ukupno 11 fotografskih radova velikog formata u crno bijeloj tehnici, a motivi su aktovi muškaraca, žena koji su skriveni iza folija poluprozirnog najlona, kroz koji izviru odnosno probijaju obično njihove ruke, naizgled sa željom da komuniciraju s publikom, odnosno svijetom. Fotografije dimenzija 100 sa 140 centimetara su snimljene u periodu od 2013. do 2015. godine.

Unatoč ljepoti tijela i naizgled savršenih formi motiva, autor naglašava da je njegov rad želio prijaviti mračnu, isto tako kao i svijetlu, stranu ljudi skrivenu javnosti, koja stalno pokušava izviriti ili čeznutljivo zavapiti. Imamo tako, tobože zabranjenu ljubav između dvije žene, dodir nježnosti iza kojeg se krije obiteljsko nasilje, te trudnicu koja bi trebala biti sretna zbog svojeg stanja, ali je zapravo slomljena i očajna mlada žena. Lica su sva skrivena, a osjećaje izražavaju samo položaji tijela. Najlon predstavlja naličje kojim se prekrivamo da bismo bili prihvatljivi drugima ili kojim prikrivamo što radimo kad mislimo da nas nitko ne vidi, dok pukotine otvaramo da bi naš pravi ja prodisao i pozvao upomoć.

Kustos Berislav Valušek ističe u svojem osvrtu: “Prorezi na folijama oblika su vulve ili rane, pa svako prodiranje dijelova tijela iz jednog prostora u drugi možemo doživjeti i/ili percipirati i kao rađanje novih situacija, odnosa i dinamike komuniciranja bilo koje vrste. Ovom jednostavnom interpolacijom u prostor koja doslovno “zamućuje” odnose aktera, Celija je polučio kompleksnu priču, literaturu i scenografiju, te je time “tihi život” tijela (still life, engleski termin koji označava mrtvu prirodu) pretvorio u uzbudljive mogućnosti ovisne o promatračevoj mašti.

U biti ovdje govorimo o režiranoj fotografiji koja je postala aktualna početkom prošlog stoljeća, ali realiziranoj na jedan izvoran, poetski i poetizirajući način koji u sebi sadrži estetske mogućnosti kako lijepog tako i ružnog, dakle, sveobuhvatno životnog.”

Ovaj događaj svojim nastupom je uljepšala vokalna skupina Istravaganti, koju vodi Sergio Bernich, a izložbu je moguće posjetiti do prvog kolovoza.

Đani Celija rođen je u Puli 1977. godine, gdje i danas živi i stvara. Diplomirao je 1998. na Istituto di Fotografia e Arti Visive u Padovi, a specijalizirao se u still life i industrijskoj fotografiji. Izlagao je na 20 samostalnih izložbi, te mnogim skupnim u Italiji, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Mađarskoj. Član je ULUPUH-a i HDLU-a Istre.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


2 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum