Cukrov piano duo sljedeći na pozornici Eufrazijeve bazilike

Združivanjem pijanističkih ruku nastavlja se 58. sezona klasične glazbe u Poreču. Nakon uspješnog otvorenja 58. Koncerata u Eufrazijani u utorak uz Zagrebačke soliste, program festivala već u petak, 12. srpnja od 21 sat donosi moćan duo domaćih pijanistica – Tereziju Cukrov i Martinu Cukrov Jarrett, sestre svjetskog obrazovanja, iskustva i glasa.

„Sjajni izvođači, dragocjen prostor i topla publika pokazali su se kao savršen spoj za nezaboravni doživljaj otvorenja porečke sezone klasične glazbe protekli petak. Zagrebački solisti zasjali su pod svodom Eufrazijane, a na sljedeći koncert publika ne treba čekati dugo – već ovog petka nastupa Cukrov piano duo. Nakon školovanja u Zagrebu, New Yorku, usavršavanja i koncertiranja u raznim svjetskim centrima, duo Cukrov vraća se u Poreč osvojiti pozornicu Eufrazijeve bazilike“, navode organizatori.

Sestre Terezija Cukrov i Martina Cukrov Jarrett službeno su osnovale duo 2003. godine izvedbom Bartokove sonate za dva klavira i udaraljke na Mannes College of Music u New Yorku, gdje su obje i magistrirale. Od tada su izvele velik broj djela za klavir četveroručno i za dva klavira. Solistice i komorne glazbenice, predavačice i istraživačice područja svoga rada i strasti, uz velik talent u neprestanom su radu i usavršavanju. Duo je bio redoviti gost i stipendist prestižne međunarodne pijanističke akademije u Imoli u Italiji te su sestre bile i domaćini, osnivači, organizatori, predavači i izvođači glazbenog festivala Terra Magica koji se 2004. – 2010. održavao u Poreču, ugostivši brojne ugledne svjetske umjetnike. Trenutno rade na nosaču zvuka s djelima Dvořaka, Schuberta i Brahmsa, a upravo će repertoar ovih skladatelja izvoditi i u Eufrazijani. Za sljedeću godinu već najavljuju program koji će, uz aktualan repertoar, uključiti i onaj temeljen na orkestralnim djelima i baletnim suitama koje postoje u autorovoj verziji za klavirski duo. Kroz igru združenih ruku u izvedbi u Eufrazijani Cukrov piano duo predstavit će domaćoj publici svoj dosadašnji rad te dati naslutiti zajedničke buduće projekte.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na rezervacije@poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 5 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum