Cukrov piano duo sljedeći na pozornici Eufrazijeve bazilike

Združivanjem pijanističkih ruku nastavlja se 58. sezona klasične glazbe u Poreču. Nakon uspješnog otvorenja 58. Koncerata u Eufrazijani u utorak uz Zagrebačke soliste, program festivala već u petak, 12. srpnja od 21 sat donosi moćan duo domaćih pijanistica – Tereziju Cukrov i Martinu Cukrov Jarrett, sestre svjetskog obrazovanja, iskustva i glasa.

„Sjajni izvođači, dragocjen prostor i topla publika pokazali su se kao savršen spoj za nezaboravni doživljaj otvorenja porečke sezone klasične glazbe protekli petak. Zagrebački solisti zasjali su pod svodom Eufrazijane, a na sljedeći koncert publika ne treba čekati dugo – već ovog petka nastupa Cukrov piano duo. Nakon školovanja u Zagrebu, New Yorku, usavršavanja i koncertiranja u raznim svjetskim centrima, duo Cukrov vraća se u Poreč osvojiti pozornicu Eufrazijeve bazilike“, navode organizatori.

Sestre Terezija Cukrov i Martina Cukrov Jarrett službeno su osnovale duo 2003. godine izvedbom Bartokove sonate za dva klavira i udaraljke na Mannes College of Music u New Yorku, gdje su obje i magistrirale. Od tada su izvele velik broj djela za klavir četveroručno i za dva klavira. Solistice i komorne glazbenice, predavačice i istraživačice područja svoga rada i strasti, uz velik talent u neprestanom su radu i usavršavanju. Duo je bio redoviti gost i stipendist prestižne međunarodne pijanističke akademije u Imoli u Italiji te su sestre bile i domaćini, osnivači, organizatori, predavači i izvođači glazbenog festivala Terra Magica koji se 2004. – 2010. održavao u Poreču, ugostivši brojne ugledne svjetske umjetnike. Trenutno rade na nosaču zvuka s djelima Dvořaka, Schuberta i Brahmsa, a upravo će repertoar ovih skladatelja izvoditi i u Eufrazijani. Za sljedeću godinu već najavljuju program koji će, uz aktualan repertoar, uključiti i onaj temeljen na orkestralnim djelima i baletnim suitama koje postoje u autorovoj verziji za klavirski duo. Kroz igru združenih ruku u izvedbi u Eufrazijani Cukrov piano duo predstavit će domaćoj publici svoj dosadašnji rad te dati naslutiti zajedničke buduće projekte.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na rezervacije@poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum