Festival Krapan EU Kapital ’19

U organizaciji Centra za razvoj istraživanja i razvoj projekata u kulturi Polygon te u suradnji s Labin Art Expressom i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, u subotu, 20 srpnja započelo je osmo izdanje festivala Krapan EU Kapital. Radi se o „festivalu umjetnosti i kulture u ekstremnim životnim uvjetima” koji na jedinstven način posjetiteljima pokušava dočarati slavnu rudarsku prošlost danas gotovo zaboravljenog mjesta Karapan te mu kroz suvremene kulturne sadržaje ponuditi neku novu budućnost.

Naselje Krapan smješteno je na krajnjem sjeveroistočnom dijelu raške kotline. Na samom ulazu u mjesto, na adresi Krapan broj 1, nalazi se bivša tvornica alatnih strojeva Prvomajska – nekad gospodarski ponos šireg kraja koja danas zjapi prazna. Bez strojeva i bez ljudi. Buka strojeva utihnula je i u najstarijem oknu prvog istarskog rudnika ugljena, po austrijskom caru Franji Josipu nazvanom okno Franz ili Pozzo Franz. Upravo iz vremena Austro-Ugarske datiraju i najstariji izgrađeni objekti u Krapnu, dok raniji tragovi o koncesiji njegovih rudnika sežu skroz do razdoblja Mletačke Republike.

Kako nam je prilikom razgledavanja mjesta objasnio poznati kroničar labinskog kraja Marijan Milevoj, sa stalnom eksploatacijom kamenog ugljena započelo se u 18. stoljeću, a proizvodnja pa tako i broj rudara s godinama su se povećavali, postepeno pretvorivši Krapan u vodeće rudarsko središte Labinštine. Ovaj kraj je u svoja „zlatna vremena” zapošljavao oko 10.000 rudara, inženjera i popratnih struka. Izgradnjom Raše 1937. godine Krapan polako pada u drugi plan, a godinama kasnije zajedno s čitavom rudničkom poviješću Istre odlazi u zaborav.

Zatvaranjem rudnika pod vodom su nestale stotine kilometara rudničkih hodnika – čitav jedan podzemni grad. Od devet katova podzemnih tunela izvan vode ostala su samo gornja tri, danas zatvorena zbog sigurnosnih razloga. Svjedoci tog zanimljivog razdoblja ljudi su koji tamo još uvijek žive. U zgradi u kompleksu prvog istarskog rudničkog okna koja je propašću rudnika odavno otpisana, ostalo je desetak obitelji. Njihova je zgrada osamdesetih proglašena neadekvatnom za život i trebali su dobiti nove stanove, međutim propašću bivše države to se nikada nije dogodilo. Odlučili su ostati.

Navedeno je istodobno pozadina i izvorišna točka festivala Krapan EU Kapital. A da festival ni po čemu nije običan bilo je jasno odmah pri dolasku. Uvodno predavanje arheologa Maria Zaccarie održano je u zelenilu vrta kod gospođe Anke uz domaći kaduljin sok. Uz miris ružmarina u zraku organizatorica Branka Cvjetičanin govorila je o samom festivalu, a kroz povremene opaske mještani su iznosili svoja sjećanja vezana uz mjesto i njegove današnje probleme. Jer bit festivala jesu i trebali bi biti ljudi. Jednako umjetnici poput glumca i redatelja Matije Kezelea koji će u sklopu festivala odigrati predstavu „Čovjek koji se bojao zaspati” kao i krapanska djeca koja su trčala oko gostiju igrajući se s mačićima.

I u tom dijelu bi mogli reći da festival zaista jest jedinstven. Bijeli, hladan i sterilan prostor kakvim zamišljamo jednu galeriju zamijenjen je onim mnogo opipljivijim, prirodnijim i ljudskijim, spojivši pritom povijest i industrijsku baštinu s kulturom. U sličnom će se tonu kroz izložbu, ulične projekcije filmova Kina Krapan u suradnji s KineDok, rezidencijalne programe Vile pinka, seriju predavanja „Rudnik znanja” s Mariom Zaccariom i Marijanom Milevojem, večer poezije ugroženih i manjinskih jezika labinštine te razne druge sadržaje festival održavati do petka kada se zatvara koncertom bečkog muzičkog kolektiva „Sodoma i Gomorra”.

Ovogodišnje izdanje festivala Krapan EU Kapital ’19, uz ostale ovogodišnje „Polygon” programe podružnice Krapan – Krapan KineDok i Vila Pinka – rezidencijalni program za umjetnike i goste Krapna, priprema su za veliko finale u 2020. godini kada će Krapan kao njezino „nulto susjedstvo” sudjelovati u programu Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020, a činit će i dio programa 3. Bijenala industrijske umjetnosti.

Tekst i fotografije Andrea JELOVČIĆ

Leave a Reply


+ 6 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum