“Šufitpuppen” – kuća lutaka Gordane Majnarić preselila u Novigradski Lapidarium

Umjetnica Gordana Majnarić koja djeluje na relaciji između Beča u Austriji i Gajane u Istri, u suradnji s ravnateljicom dr.sc. Jericom Ziherl, ponudila je Novigrađanima i njihovim gostima jednu neuobičajenu izložbu, naime dio njene Kuće lutaka koja se nalazi u Gajani, predstavljen je u Muzeju Lapidarium u petak 26. srpnja. Radi se o konceptualnom projektu Gajana 1980. i kako samo ime govori, postav se razvija i proširuje već više desetljeća. Izložbu tvore nebrojene kaširane lutke različitih dimenzija, od kojih neke predstavljaju slavne osobe, a neke samo autorici poznate i bliske ljude. Uz lutke, tu su i projekcije kućnih snimaka ljudi koji su posjetili kuću lutaka i s velikim iznenađenjem, uz smijeh i nevjericu susreli “svoju lutku”.

Izložba se zove “Šufitpuppen”, što označava mjesto na kojem se te lutke inače nalaze, odnosno autoričin tavan. Majnarić je svestrana likovna umjetnica koja se školovala u Puli i Parizu na renomiranoj školi dizajna ABC, a bavi se crtežima, fotografijom, kolažom, skulpturom, videom, tekstualnim strukturama, slikanjem, te objektima i instalacijama u prostoru. Izložene su grupe lutaka, parovi, te jedinke, svaka sa svojim nazivom, a kao vremeplovom, posjetitelj može započeti putovanje. Prikazani likovi su pomalo karikirani, ponekad groteskni, pa za neke mogu stvoriti osjećaj straha i nelagode. Cjelokupan postav djeluje poput mape kroz vrijeme i ljudsku psihu, a ovu potonju predstavlja glava Sigmunda Freuda skrivenog u jednom od dva separea.

Autorica je ostala dostupna posjetiteljima nakon otvorenja te je pojašnjavala značenje svakog segmenta izložbe. Po njenom mišljenju, najznačajniji dio izložbe se nalazi u drugome separeu Muzeja u kojem se nalazi instalacija nazvana “Salto vitale” u obliku kostura i haljine načinjene od mrežastih plastičnih vreća za povrće koji vise jedno pored drugog s mnoštvom odbačenih starih cipela također načinjenih od papira ispod, a umjetnica je komentirala da je to upravo ono što nakon nas ostaje, kao eho u akustičnom dijelu Muzeja čiji je zvuk savršeno upotpunio ovo umjetničko djelo. Poseban dio izložbe smješten je s stražnjem dijelu muzejskog prostora posebno označen natpisom da nije prikladan za djecu, a sastoji se od lutaka manjih dimenzija grupiranih u hetero (i homoseksualne) parove koje vrlo eksplicitno prikazuju scene iz intimnog života.

Način rada kojim su ove lutke nastale je vrlo neobičan, tehnika se zove kaširanje na suho, a zapravo se velika većina rada odvija prije realizacije, studioznim i dugotrajnim proučavanjem teme, dok je izrada lutaka kao završnog dijela procesa vrlo brza. Gordana Majnarić ističe: “Cjelokupan fundus mojih radova, uključujući crteže, slike, objekte i instalacije u prostoru, ove potonje su, uvjetovano prilikama, “ekspandirale” i u vrt, modificirajući ga u “dvorište ruina i skulptura” koje se nalazi u Kući lutaka! To usprkos činjenici što pola stoljeća živim u Beču kao sastavni dio urbane sredine ne prekidajući svoj konceptualni work in progress i umjetnički rad s kulturno-edukacijskim-ekološkim angažmanom započetim davnih 1980-ih godina, nikad ne sumnjajući u Vremeplov i dosljedno citirajući svoj kredo: „Ja se ne borim za bolju budućnost. Ja se borim protiv pogrešne stvarnosti.“ Od začetka multifunkcionalna, Kuća lutaka je kao objekt s tri etaže, od ulaza do potkrovlja, koncipirana i funkcionira kao izložbeni prostor i mjesto za realizaciju mog konceptualnog projekta “Gajana 1980.” s namjerom revitalizacije istarskog sela Gajane. Istovremeno, Kuća lutaka je Selfstorage za moj “lutkarski panoptikum” i tisuće i tisuće različitih radova/eksponata, cjelovito u opusima ili fragmentarno prezentiranih na mojim konceptualnim i ambijentalnim izložbama od 1980. do 2010., dakako i s popratnim privatnim arhivom u obliku almanaha u pet dijelova kojim sam, muzejskim tipom istraživanja i obradom arhivske građe, dokumentirala Kuću lutaka s kronologijom realiziranih aktivnosti.”

Izložba ima retrospektivan karakter i prezentira dio eksponata Kuće lutaka izabranih metodom „curator & artist choice“ s namjerom da vizualizira dio postojećeg ambijentalnog postava lutaka u istoimenoj kući u istarskom selu Gajani. Izložba u Muzeju Lapidarium je neuobičajena za Kuću lutaka. Osim replike u Ashevillu, u Sjevernoj Karolini (SAD), izložba po prvi put u ovakvom obliku gostuje, odnosno, prezentira se i prikazuje u Hrvatskoj, a može se posjetiti do 13. kolovoza.

Tekst Marko ŠORGO i Lidija KUHAR

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 5 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum