Koncert Dina Popovića Popke u Dnevnom boravku Rojca

Drugi samostalni nastup mladog pulskog kantautora, kolege sa scene i kolege sa Radio Rojca, dugogodišnjeg prijatelja Dina Popovića Popke, održan je 27. srpnja 2019. Zbog najavljenog nevremena koncert se umjesto u unutarnjem dvorištu Rojca održao par metara dalje, u prostoru Dnevnog boravka. Popkina „solo varijanta“ predstavljala mi je dosta veliku enigmu, što se inače i događa kada propustim prvi koncert nekog benda ili kantautora. Naime, kako sam Dino kaže, njegov vlastiti autorski materijal nastajao je u rasponu od par godina kao produkt želje za istraživanjem neistraženoga, izuzimanja pravila i žanrovskih okvira – uz dozu njegovog osebujnog glazbenog parafa. Pred ljeto 2018., Dino izlazi iz studija sa svojom prvom pjesmom „Ja želim… (Slobodu!)“ koja ujedno predstavlja i prvi singl na nadolazećem EP-u „Nekako, svakako, naopako“.

Njegov glazbeni početak označavaju Hombe, pop rock sastav u kojem zauzima ulogu glavnog vokala, skladatelja i tekstopisca. Tokom svog relativno kratkog postojanja snimili su nekoliko demo snimaka („Podsjeti me“, „Predstava“, „Čovjek bez imena“), a prva iskustva žive svirke doživjeli su na koncertnim mjestima kao što su Rock Club Uljanik, tvrđava Casoni Vecchi, Monteparadiso i lokalnim gitarijadama. Nedugo nakon raspada Hombi, Dino se odlučuje za novi glazbeni uzlet te se 2013. godine priključuje pulskoj rap skupini Via Luče, kao „vokal za refrene“, tekstopisac i skladatelj. Singlovima kao što su „Dobrodošli u Pulu“, „Ne da mi se“ i „Ča si yiaa“ privukli su zavidnu pažnju kod lokalne publike, a svi su ti singlovi na kraju završili kao dio albuma „U zemlji čudesa“ koji je svijetlo dana ugledao 2014. godine. Album pamti suradnje s vrsnim glazbenicima poput Zorana Todorovića Todora, Franka Krajcara, Larre Stanisse, Deana Bakića, Nechaka, Scrille, Loca, Alje Rookija, te raznih producenata, poput Shekya, DJ Kool – S-a itd.

Kada Via Luče prestaje s radom, Popka se upušta u nove glazbene vode, odlučuje raditi na vlastitom materijalu, a kao pripomoć na live svirkama poziva svoje bivše suradnike i prijatelje. Tako smo u subotu mogli čuti i pokoju obradu od Via Luče, u kojima se Dinu pridružio Hrvoje Levak, jedan od začetnika benda. Među ostalim gostima bili su i Adrian Onorato (Hombe), Vedran Grubić (NLV, Hombe) te pulski znanstvenik Valter Milovan – Maer čiji je album „Hereza“ koji je nastao u suradnji s Liviom Morosinom, 2019. nominiran za Porina.

Ono što Popka vješto izvlači iz rukava je iznimna sposobnost glazbenog domaćina. Tehnička izvedba i bilo kakvi uvjeti koncertnog prostora u takvim slučajevima padaju u drugi plan, samim time se žarišna točka koncerta prebacuje na česte i opuštene razgovore s publikom između pjesama. Vide se, i jasni su, njegovi kilometri u petama što se tiče glazbeno-scenskog stvaralaštva, no unatoč tome, njegova solo karijera ne pokazuje naznake repeticije, već naznake svježine i noviteta. U Puli generalno fali aktivnih kantautora koji za cilj imaju ogoliti svoje osjećaje i misli kroz glazbu, a Dino predstavlja upravo to – glazbenika u punom naponu snage, s izrazitim afinitetom prema istraživanju i kročenjem novim glazbenim stazama. Svirka koja je otprilike trajala 45 minuta, sadržavala je sav Popkin glazbeni put – od novih, vlastitih pjesama, preko obrada numera Via Luče, do prvih pjesama iz kojih su nastale Hombe. Sve u svemu, čeka ga izrazito svjetla glazbena budućnost koja također obiluje svježinom i izrazito bitnim muzičkim koracima. Mjesec kolovoz i njegovi četvrtci rezervirani su za Popkine koncerte u Cyber Caffeu, koji će se održati u sklopu mini-turneje pod nazivom „5 Cybera“.

Tekst Ivan SLIJEPČEVIĆ

Leave a Reply


+ 2 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum