Last Minute Open Jazz festival u Balama po 13. put

Nakon 12 godina održavanja Last Minute Jazz Open festivala u Balama, organizatori ovogodišnji festival opisuju kao najsnažniji do sad jer je temarski vrlo jasan i iznimno zahtjevan za gazbenike i publiku. Svake godine, od 1. do 4. kolovoza na trgu Tomaso Bembo nastupi osam izvođača, domaćih i stranih koji nude dovoljan omjer vokalnog i instrumentalnog te kroz četiri dana pokriju svu širinu onoga što se može brendirati kao jazz.

„Na festivalu sviraju ljudi iz mnogih zemalja širom naše planete, dolaze preko oceana, preko mora, željeznicom, brodom, avionom….u Bale“, kaže organizator festivala Tomislav Lovro Pavleka iz Akademije Svega.

„I mi kao Montreux Jazz Festival u Švicarskoj, koji je institucija što se tiče jazz glazbe, želimo pokriti sve ono što se može nazvati jazzom pa idemo u širinu kroz etno i fusion, kroz nekakva mistična iskustva, kroz multimedije i stvarno pokušavamo da svima bude izazov i zadovoljstvo biti ovdje, te da i glazbenici i publika na taj način nauče nešto o sebi. Svake godine smo sve bolji i bolji“, kaže Melita Lovrićević iz Akademije Svega koja je ujedno i jazz vokalistica.

„Koliko nas publika voli i prati vidjelo se je jučer, 2. kolovoza, za vrijeme velikog nevremena, kad smo s otvorenog trga Tomaso Bembo bili prisiljeni koncert prebaciti u Palaču Soardo-Bembo koja ima samo 50 mjesta. Iako smo naplaćivali ulaz, dvorana je bila puna i bila je to jedna od najboljih večeri festivala neprekidne glazbe i reakcije publike u obliku plesa na stolcima“, kaže nam Melita.

U svoj program uključuju veliki broj kvalitenih hrvatskih jazz sastava pa su 3. kolovoza u subotu nastupili Valerija Nikolovska & Double Standard Trio i Kristijan Terzić Kvintet.

Valerija Nikolovska & Double Standard Trio sastoji se od vokala, klavira i bubnja, a glazba koju stvaraju je ritmična, ali i harmonična s toplim i prodornim vokalom.

Valerija Nikolovska kaže: „Stvarno sam sretna što sam prvi put u Balma. Užitak je prije svega radit s ljudima koji znaju da je umjetnost jedini način da nam bude bolje. Publika koja nas je ovdje dočekala spremna je nešto dobiti od nas, to se događa rijetko, ali na ovom se festivalu večeras to dogodilo. Glazba koju pišemo Viktor Lipić i ja, naša je autorska glazba koju ne mogu točno odrediti, nisam sklona stavljati glazbu u ladice, pogotovo danas kad nemate više žanrove i toliko se sve proželo, onako kako bi se i mi trebali prožeti svi. U našoj glazbi se čuju razni utjecaji; a to su jazz, soul, blues, to su čak i neki folk utjecaji. To je glazba na kojoj smo odrastali, ja i Lipić koji je autor, aranžer, basista, klavirista i orguljaš u našem bendu koji se sastoji samo od klavira i bubnja. To je za muzičare zahtjevna forma jer trebate zvučati kao bend, a samo ste dvoje s jednim vokalom.Tekstove pišem uvjek sama, jer ja sebe najbolje poznajem, oni su na engleskom jeziku. Često me pitaju zašto pišem na engleskom jeziku, a ja odgovaram da neznam francuski, meni jednostavno dolazi engleski tekst koji želi proći kroz mene i materijalizirati se kroz muziku. Viktor piše harmonije, a kad nam se pridruže drugi glazbenici sa svakim to zvuči i ide drugačije jer smo otovreni za improvizaciju i skloni se prilagoditi odnosno shvatiti svačiju vibraciju. Glazba teče prirodno, a u momentu kad dolaziš na pozornicu za tebe postoji samo glazba i onda si sposoban dati najbolje od sebe.“

Kristijan Terzić Kvintet iz Hrvatske u sastavu klavijature, bubanj, saksafon, bas i gitara je sa svojim melodičnim jazz fusion zvucima priveo kraju treću večer Open jazz festivala u Balama pred brojnom publikom na otvorenom trgu Tomaso Bembo.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


6 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum