Nikolina Ivezić izlaže u galeriji MMC-a grada Umaga

Poznata zagrebačka suvremena umjetnica Nikolina Ivezić predstavila se 2. kolovoza umaškoj publici svojim slikam-reljefima u kombiniranoj tehnici iz ciklusa nazvanog “40’s are not the new 30’s” ( “Četrdesete nisu nove tridesete”), suprotstavljajući se tako popularnoj uzrečici koja upravo suprotno govori da  – jesu. Osim autorice, na otvorenju u galeriji Multimedijalnog centra u Umagu sudjelovale su povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka, novinarka i prevoditeljica, kustosica Višnja Slavica Gabout, te savjetnica za kulturna događanja iz Ustanove FESTUM, profesorica Sanja Benčić.

Na svakom radu koji je izložen prikazana je žena koja dijeli svoje iskustvo i mišljenje vezano za svoje tijelo koje neumoljivo sazrijeva, odnosno stari. Slike – reljefi, kojih ima ukupno13 i koje su nastale tijekom prošle godine, upotpunjene su pisanim, uglavnom duhovitim, porukama i dosjetkama, većinom na engleskom jeziku. Autorica se šali, ali i žali u maniri stripovskih vinjeta na svoje godine, odnosno na koncept pogleda na svoje starenje iz tuđih očiju.

Svakoj od slika ove izložbe je čavlima pričvršćen okvir od limene trake, a podloga je izrađena u tehnici “mache” na stiroporu. Autorica je istakla da su to svojevrsni autoportreti odnosno da je ona sama model kojeg se vidi na slikama, te je na taj način izložila svoju vlastitu intimu. Brojne posjetiteljice i posjetitelji raznih dobnih skupina s pažnjom su promatrali izložene slike, pa dok su mlađi sa zebnjom proučavali što ih možda u budućnosti čeka, srednja generacija se kroz smijeh poistovjećivala s prikazanim situacijama.

Kustosica je napomenula da se autorica svojim pop artom voli narugati, zezati i našaliti, pa tako i prolaznosti godina, koje mnoge žene, ali i muškarce pomalo “žuljaju” i nitko na to nije imun. U svom osvrtu kaže da se Nikolina Ivezić u svom najnovijem ciklusu “40’s are not the new 30’s” bavi aktualnom suvremenom temom ženske srednjovječnosti i starenja. Problematizirajući tu temu, kroz prikaz vlastitih iskustava, razdoblje ulaska u treću životnu dob, autorica promišlja pitanje srednjih godina i način kako se uhvatiti ukoštac sa svim promjenama koje te godine donose sa sobom. Bavi se i pitanjem kako se nositi s pojavom bora, s izbijanjem sijedih vlasi, s viškom kilograma, nesanicom, inkontinencijom, bolovima u kičmi, zglobovima i mišićima.

Autorica nam dozvoljava da zavirimo u kutke njezina doma i otkrijemo male tajne njezinih sredovječnih godina i detalje iz njezina svakodnevnog života: prizore kako čita o probavnom traktu, kako se bori protiv bora kremom za lice, kako vježba jogu, kako se nosi s oslabljenim vidom i sluhom. Te scene ona opisuje na svoj karakteristično autorski pop-artističko-stripovski način, komunikativno i jednostavno, ispisujući uz svaku situaciju i duhoviti komentar. Nikad, međutim, ne zaboravlja, nekad snažnije, a nekad prigušenije, kroz svoj znani kritičko-diskurzivan pogled, ironično se narugati konzumerizmu i potrošačkom društvu, stereotipima i ustaljenim normama ponašanja te konvencionalnim privatno-javnim odnosima.

Ovaj ciklus Nikoline Ivezić nadovezuje se na njezinih nekoliko ranijih ciklusa slične tematike, u kojima je ona glavni lik. A ona je žena koja živi u skladu sa svojim godinama, izgrađena kao osoba i zna se nositi sa svakodnevnim životnim situacijama, koja prigrljuje svoju sredovječnost dostojanstveno i bez kompleksa, noseći godine neopterećeno i sa stilom.

Izložbu je moguće posjetiti do 31. kolovoza.

Nikolina Ivezić rođena je 1970. u Zagrebu, gdje je 1998.godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Eugena Kokota. Izlagala je do sada na 60-ak samostalnih i na velikom broju skupnih žiriranih izložbi. Osim slikarstvom i skulpturom, bavi se konceptualnom umjetnošću, ilustracijom, grafičkim dizajnom, dizajnom interijera, scenografijom i animiranim filmom. Dobitnica je više nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


5 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum