Godišnja izložba AiR Kuberton u galeriji Rigo u Novigradu

Muzej Lapidarium, u suradnji s Galerie Krinzinger i Krinzinger Projekte u Beču, od 2016. godine organizira umjetničke rezidencije u kojima ugošćava suvremene austrijske i hrvatske umjetnike i umjetnice mlađe generacije u Kubertonu u Istri – skraćeno AiR Kuberton, te svake godine u galeriji Rigo predstavlja odabrane umjetnike i njihove radove. Na temelju dogovora između organizatora AiR Kubertona, austrijske umjetnike predlaže Ursula Krinzinger, unutar programa AiR Krinzinger Projekte, a hrvatske umjetnike predlaže Jerica Ziherl unutar galerijskog programa Muzeja Lapidarium. Izložba u “najmanjoj galeriji na svijetu” otvorena je 23. kolovoza, a može se posjetiti do 12. rujna.

U svibnju 2019. godine u Kubertonu su zajedno boravile Iva Horvat i Petra Pletukos, poznate pulske umjetnice underground i ulične scene. Drveni diptih u maniri street arta, dimenzija oko 400×300 centimetara zbog svoje veličine, nije stao u galeriju, pa su predstavljene sa svojim drugim radovima. Iva Horvat izlaže 40 crteža na kartonskim tanjurima iz serije Metamorphosis, koje radi od 2014. godine. Tina Širec Džodan o ovim radovima kaže: „To je tehnika koja odaje sva trenutna čovjekova stanja, njome se ne može prikriti ni najmanji drhtaj ruke bilo zbog ushita ili sumnje pa onda tim više shvaćamo da su Ivini crteži ne samo najdublje osobne ispovijesti  i jasne izjave vlastitih stavova, egzistencijalnih, društvenih i etičkih vrijednosti, već,  štoviše, shvaćamo kako su oni prava mala ilustracija opće povijesti crteža,  pružajući nam  mogućnost prisjećanja na sve velike trenutke te iste povijesti, a ujedno su i krajnje osebujni i samo svoji u vlastitoj estetici. Crtež je to koji je suvremen i svevremen istodobno.˝

Iva Horvat: Rođena u Dubrovniku 14.05.1986. godine. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer grafički dizajn završava 2004. godine, 2010. završava dodiplomski studij pri Accademia di belle arti di Venezia, a  2013. pri istoj akademiji i diplomski studij, smjer nove umjetničke tehnologije – multimedijsko projektiranje. Do sada imala dvije samostalne izložbe i sudjelovala je na više grupnih.

Petra Peletikos izložila je 8 radova dimenzija 40×64 centimetara iz serije Binary landscaping Vol.2,  (2019.) u tehnici vektorska grafika, print na vinil foliji. Serija radova nastala je vodeći se idejom glitch – arta, i motiva pejzaža, s naglaskom na međuodnos istih. Motiv pejzaža stilizacijom doveden je do linearnog crteža, točnije obrisa, gdje je sam motiv prepoznatljiv samo u naznakama. Kroz proces rada taj se motiv negdje i u potpunosti gubi te prelazi u potpuno geometriziranu formu. Rezultat je derivat nekad prepoznatljivog motiva izdeformiranog do stupnja neprepoznatljivosti koristeći se geometrijskim jezikom kao glavnim gradivnim elementom.

Petra Pletikos rođena je u 1989. Puli. 2008. godine završava srednjoškolsko obrazovanje u školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer grafički dizajn. Iste godine upisuje se na akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje završava preddiplomski i diplomski studij 2014. godine. Interes pronalazi u raznim disciplinama iako fokus posljednjih godina stavlja na istraživanje međuodnosa geometrije, prostora i svjetla. Do sada je sudjelovala na nekoliko grupnih izložbi i eko umjetničkih akcija.

Dominik Vuković u rezidenciji Kuberton boravio je u lipnju 2019. godine, a predstavio se s 10 crteža u crvenoj boji. U njima iznosi citate vlastitoga djetinjstva koji se poput malih pripovjednih jedinica sjećanja oblikuju u fragmente – male motivske jezgre doživljaja, stvarnih prostora i izmaštanih svjetova iz jednog minulog vremena.  Ova naizgled osobna tema, ne samo da lucidno svjedoči o duhu jednog vremena, već je i instrument otkrivanja otvoren za različita čitanja, ali i poticaj za promišljanje o vlastitim sjećanjima.

Dominik Vuković (1990.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti, smjer grafika 2015. godine. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama i radionicama te izlagao na četiri samostalne i više skupnih izložbi. Surađivao je s kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo gdje se upoznao s izradom murala. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.A., Albatros i Mala zvona. Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu.

Imre Nady, podrijetlom Mađar koji živi i radi u Beču te samostalno i skupno izlaže od 2006. godine, sudjelovao je na nekoliko rezidencija Krinzinger galerije, a u Kubertonu je bio u 6 mjesecu, te su izložena  tri objekta koja su dio od njegovih ambijentalnih instalacija. Riječ je o skulpturama i objektima koji su sastavljani od različitih materijala koje je umjetnik našao u Kubertonu kao što su drvo, karton, plastika, palmina grana, jabuka itd.. Ni jedan materijal nije isti, a spojeni su na taj način da djeluju u savršenom omjeru i harmoniji.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije iz arhiva Muzeja Lapidarium

Leave a Reply


− 4 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum