RECENZIJA – AMOS OZ „FIMA“ (FRAKTURA, 2019.)

Voljeti ili ne voljeti Fimu?

• Fima glavni lik istoimenog romana („Fima“, Fraktura 2019.), jednog od najznačajnijih suvremenih autora, izraelskog pisca Amosa Oza, osebujna je osoba koja u čitatelju izaziva dvojake i ujedno dijametralno suprotne osjećaje. Lik je to koji vas na trenutke uistinu očarava, da bi vas već na idućoj stranici neopisivo živcirao. Nije isključivo da će osoba koja knjigu drži u rukama, u nekim dijelovima (Fimini dugi unutarnji monolozi) željeti i odustati. Fima tako, primjerice, vodi imaginarne razgovore s premijerom ili s Joezerom, likom iz budućnosti koji će jednog dana živjeti u njegovom stanu. Povremenoj dosadi, unatoč, priča je to koju vrijedi pročitati do kraja. I treba si dati malo (više) vremena jer se ovdje definitivno ne radi o knjizi koju se „guta“.

Što još reći o Fimi? Efraim Nomberg Nisan, kojeg prijatelji zovu Fima ili Efi, a otac Fimočka, ima pedeset četiri godine, živi u Jeruzalemu i radi na recepciji jedne ginekološke klinike. Rastavljen je, ali i dalje gaji nadu da će se ponovno spojiti s bivšom suprugom Jael, a njezinog sina Dimija voli kao vlastito dijete. Međutim, kad je prije mnogo godina Jael nosila njegovo dijete, on nije bio spreman postati ocem te je trudnoća završila abortusom. „Nije lako živjeti s tobom. Kad čupam obrve ili depiliram dlačice s nogu, gledaš me kao da ti je muha upala u juhu. No, ako ja kažem da ti smrde čarape, smjesta počneš kukati da te više ne volim. Samo postojiš, a i to izgleda kao da je bit tog tvog postojanja gnjavaža“, napisala mu je, između ostalog, Jael u jednome pismu, prije mnogo godina.

A Fima se često ponaša kao da mu je život gnjavaža i kao da ne zna što bi sam sa sobom. Vjeruje da se nalazi na krivome mjestu, prati ga taj osjećaj, ali ne zna na kojem drugom mjestu bi trebao biti. Često si postavlja pitanje što bi mogao učiniti sa svojim životom, donosi odluke o tome kako će od sutra promijeniti svoje loše navike, ali odluke ne sprovodi u djelo. Gomila opomene za neplaćene račune, guta debele kriške kruha s marmeladom i stalno žvače tablete protiv žgaravice. Nosi kaput s pohabanom podstavom na rukavu, kloni se proizvoda proizvedenih u Njemačkoj, a istodobno planira napisati knjigu o usponu i padu cionističkog sna ili osnovati urbani kibuc. Iako, strašno neuredan (Fimina kuhinja je svijet za sebe), naporan, izgubljen, nespretan, Fima je ujedno veliki intelektualac, koji duboko promišlja o politici, povijesti, filozofiji, ima teoriju o cijeni morala, ćudoređu i mirovnoj konferenciji za spas Izraela. Isto tako Fima je smiješan lik koji nakon što sretne žohara ispod sudopera i poželi ga ubiti papučom, zagleda se u insekta i zaključi kako je on zapravo savršen.

Kako piše na poleđini knjige, u galeriji veličanstvenih likova koje je stvorio Amos Oz, Fima zauzima posebno mjesto. Fima nikoga neće ostaviti ravnodušnim, bilo da li ćemo ga, kako priča odmiče, zavoljeti ili zamrziti. Ono što je neosporno je iznimna, slojevita pripovjedačka vještina autora, koji je bio nominiran i za Nobelovu nagradu za književnost, ali je za života nije dobio. Za čitatelje koji možda do sada nisu čitali Oza, preporuka ide za roman „Priča o ljubavi i tmini“, prelijep i potresan autobiografski roman, potom i za „Među svojima“ o pričama života u kibucu ( u kojem je i sam Oz neko vrijeme živio) i „Iznenada u dubini šume“, bajci za velike i male.

Tekst Lorna ZIMOLO

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum