Kultura u doba Korone

Grad Pula proteklih je dana prihvatio prijedlog Stožera civilne zaštite Istarske županije o potrebi provođenja strožih mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa te do 14, travnja, između ostalog, zatvorio Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Kino Valli te odgodio niz kulturnih događanja poput Festivala dječje knjige Monte Librić. A zatvorena su i vrata Društvenog centra Rojc.

Ljubitelji kulture sigurno su tu vijest dočekali žalosni. Potez je, dakako, razuman i očekivan no nije li u najtežim vremenima zrno zabave ono što nam svima itekako treba? Shvatili su to i neki „kulturnjaci“, oni iz civilnog društva i publici ponudili alternativne programe.

Tako je klub Kotač već koji dan nakon spomenute odluke svojoj publici ponudio live streaming nekih događanja. Voditelj Kotača, Boris Bjelica Bebetto nam je rekao da u datim okolnostima rade koliko mogu: „U Rojcu radimo mi koji tu imamo urede, snimamo i puštamo programe putem live streama, cilj nam je da ljudi ostanu informirani i da im ponudimo zabavu. Naši programi su News, Special i intervjui“.

U Kotaču će imati DJ setove naziva Corona room, a sve se može pratiti putem Facebooka i Instagrama. Sudeći po komentarima na Facebooku, reakcije na one već održane, su pozitivne.

I Pulska filmska tvornica protiv zabrana ili bolje rečeno, virusa, bori se daljnjim radom. Naime, ponudili su publici novi koncept kluba koji omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema putem interneta i interakcije na društvenim mrežama, prigodno nazvan Digitalna karantena.

Kako nam je rekao voditelj Pulske tvornice, Marko Zdravković Kunac, tendencija je bila upravo zadržati publiku i kontinuitet rada. „To je i neki naš bunt, inat, koji nas tjera dalje i kojim reagiramo na zabrane iako su one možda smislene“, rekao nam je.

Prvi na redu na programu bio je nagrađivani animirani i found footage film redatelja Dalibora Barića “Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji” uz moderatora Igora Zenzerovića koji je sudionike uveo u film, a zatim vodio online raspravu.

Organiziralo se i uvodno predavanje o zaštitnim i sigurnosnim mjerama za vrijeme pandemije, a digitalna publika mogla je interaktivno sudjelovati i postavljati pitanja putem tekstualnih i video poruka, a pitanja i odgovori bili su vidljivi putem streama na Facebooku Pulske filmske tvornice.

Odaziv je bio vrlo dobar te je Zdravković Kunac napomenuo da idu dalje s takvim načinom rada: „Malo bolje ćemo pripremiti tehnologiju jer smo za ovaj prvi događaj imali jako malo vremena, a podsjećamo naše članove i na besplatnu bazu filmova“.

Zdravković Kunac zaključio je kako će se boriti svim silama da ponude svojoj publici što više zabave.

Razgovarali smo i s Tanjom Miličić, voditeljicom Kina Valli koja nam je rekla da u njihovom slučaju prijenosi uživo na eventualnim platformama nisu opcija, zbog autorskih prava i posebnih propisa kojima nisu registrirani za obavljanje streaming servisa.

Pitali smo je hoće li kino osjetiti financijski gubitak zbog zatvaranja, na što je rekla da je u izradi skup mjera koje će se donijeti i aktivirati kada okolnosti za nastavak djelatnosti budu povoljne. „U tom smislu, ne možemo predvidjeti egzaktan podatak o eventualnim gubicima, no već radimo na strategijama kojima ćemo u budućim razdobljima ublažiti i sanirati posljedice“, rekla je i zaključila:  „Zdravlje publike i cjelokupne naše zajednice nam je na prvom mjestu, a mi ćemo kao i uvijek dati sve od sebe da, u okviru danih mogućnosti, posjetiteljima nadoknadimo propušteno“.

I Gradska je knjižnica zatvorila sva svoja vrata korisnicima, međutim, oni imaju opciju za posuđivanje e građe. „Knjižnica kao i do sada omogućuje svojim korisnicima posudbu e- knjiga i dnevnih e-novina, na hrvatskom i talijanskom jeziku“, rekla nam je Nela Načinović, ravnateljica knjižnice.

„Stvarni učinci na poslovanje Knjižnice, oni financijski, broj članova, broj posuđene građe, znat će se naknadno. Našim korisnicima omogućeno je samo vraćanje knjižnične građe, a zakasnine se neće obračunavati nakon 10. ožujka ove godine“, kazala je Načinović.

INK će zasigurno imati velike financijske gubitke, no, kako nam je rekla ravnateljica, Gordana Jeromela Kaić, to je sad u drugom planu. „Trenutno je najbitnije da se pridržavamo donesenih odluka i da ova kriza prođe. Mi smo morali otkazati kompletne programe, a imali smo ih ovaj i idući mjesec doista mnogo. To je kod nas komplicirano, organizacijski vrlo složeno jer imamo gostovanja, glumce koji nam dolaze odasvud…“, rekla je.

Nada se, stoga, da će se situacija brzo povoljno riješiti jer kazališna sezona traje samo do 15. lipnja te bi bilo dobro da se bar dio programa održi.

„Kazalište za razliku od kina na sceni ima žive ljude, u interakciji su s publikom i doista neke alternative nemamo, nego da se strpimo i čekamo da sve ovo što prije prođe. A određeni dio publike smo, na žalost, već izgubili“, zaključila je Jeromela Kaić.

Čak se i u ratnim situacijama kazalište održalo, no ovaj je virus još gori od rata jer se podmuklo širi i ljudima ne preostaje ništa drugo doli biti u izolaciji i koristiti čari tehnologije ne bi li i u doba corone dobili prijeko potrebnu dozu kulture.

Tekst Paola ALBERTINI

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum