Top 10 novih albuma za glazbenu izolaciju

Iako su brojna kulturna događanja odgođena, scena ne miruje – planirani albumi se objavljuju iz dana u dan. Jedna od prednosti preporučenog ostanka kod kuće uslijed pandemije je vrijeme koje se može iskoristiti za preslušavanje nove glazbe. Izdvajamo deset najzanimljivijih albuma objavljenih od početka godine.

Four Tet „Sixteen Oceans“

Nenametljivi glazbenik Kieran Hebden, poznatiji kao Four Tet, aktivan je na glazbenoj sceni već dvadeset godina. Njegovih deset albuma dobro su poznati ljubiteljima ambijentalne, melodične elektronske glazbe. Sredinom ožujka, objavio je novi album „Sixteen Oceans“ sa šesnaest pjesama koje skupa traju malo manje od sat vremena. Sam naziv sugerira da je autor utkao simboliku u svaku pjesmu, te da je njihovo kompletno razumijevanje moguće jedino ukoliko se album sluša u cijelosti, s punom pažnjom i prepuštanjem atmosferi koju stvara. On na najkreativniji način koristi prednosti ambijentalne glazbe, te će na slušatelje ovih sat vremena djelovati kao svojevrsna meditacija. Sam autor rekao je o albumu: “Kad god postane intenzivno, okrenem se glazbi. Nadam se da će ovaj album biti od pomoći nekim ljudima.”

Caribou „Suddenly“

Slavljenju jubileja pridružuje se i kanadski glazbenik Dan Snaith sa svojim desetim albumom „Suddenly“, premda je ovo (tek) peto izdanje koje objavljuje pod imenom Caribou. Finalnih dvanaest pjesama nastale su od čak 900 ideja(!), a kaže da naziv albuma potiče od opčinjenosti njegove kćerke riječju “iznenada”. Ono što ovaj elektropop album čini specifičnim je i činjenica da Snaith po prvi put koristi svoj vokal na svakoj od pjesama.

Ultraísta „Sister“

Nakon osam godina pauze, eksperimentalni rok bend Ultraista objavio je novi album „Sister“. Čak dvije trećine ovog sastava čine članovi benda Atoms for Peace, Nigel Godrich i Joey Waronker, kojima se 2010. pridružila Laura Bettinson. Sam naziv proističe iz španjolskog književnog pokreta ultraizama, nastalog po završetku Prvog svjetskog rata, a kojem je pripadao na primjer Borghes. Ovom utjecaju pridodaju i afrobeat, koji im je vodeća inspiracija kako na debi albumu iz 2012. tako i na najnovijem. Svako od njih troje ima i druge glazbene projekte, ali ističu da im je Ultraísta od posebne važnosti jer im omogućava da se igraju, eksperimentiraju i kombiniraju sve svoje vještine.

Artur „Mindenki Menekül“

Mađarski art-rock bend Artur objavio je svoj prvi LP album „Mindenki Menekül“, koji su pažljivo sastavljali prošlog ljeta, izolirani na planini na sjeveru zemlje. Upravo zato, atmosfera premješta slušatelje u svijet koji su kreirali članovi benda, pričajući mu devet potpuno različitih priča. Ipak, kako je planirana koncertna promocija izdanja odložena uslijed pandemije, bend je odlučio da svoj nastup prenosi putem live streama 27. ožujka.

King Krule „Man Alive!“

Za ovog momka vezuju se etikete punk jazz, hip hop, darkwave i trip hop, iako ni njihova kombinacija nije dovoljna da ga ukalupi. „Man Alive!“ je četvrti album Archyja Marshalla, koji nastupa pod imenom King Krule i – iako su kritičari pozitivno dočekali prva tri – čini se da je posljednji apsolutni favorit; poput genijalnog klinca koji je konačno izašao iz puberteta. I to nije slučajnost – na njega je nesumnjivo utjecala uloga novopečenog oca. Sam je snimio i svirao sve instrumente, osim saksofona, koji potpisuje Ignacio Salvadores. Njegovu virtuoznost na gitari objašnjava činjenica da je svira 17 od 25 godina života, premda se njegov svirački talent gotovo izjednačava sa sposobnošću pisanja tekstova.

Hayley Williams „Petals for Armor I“

Pjevačica koja je publici poznata kao članica indy benda Paramore objavila je solo album na kojem pokazuje svoju glazbenu kreativnost i zrelost. Album „Petals for Armor I“ predstavlja pozitivno iznenađenje za publiku, ne zato što je imala niska očekivanja od Hayley, već zato što je ponudila nešto potpuno atipično i kvalitetno komercijalno. Za razliku od njene uloge u bendu, kaže da je u ovom projektu imala priliku da “uprlja ruke”, te da se može čuti njena “glazbena naivnost i sirovost” kao rezultat eksperimentiranja sa zvukom i pisanjem.

Hollywood Undead „New Empire, Vol. 1“

Na Valentinovo, objavljen je šesti album rap rock benda Hollywood Undead. Članovi objašnjavaju da su ovim izdanjem željeli da “redefiniraju zvuk benda”, te da naprave album koji može postojati “neovisno od prijašnjih”. Kritičari ga uopćeno pozitivno definiraju, ocjenjujući novi zvuk kao dinamičniji, s industrijalnom atmosferom. S obzirom na to da ovaj sastav ima nekoliko vokalista, svaki od njih dobio je gotovo jednak tretman i prostor da iskažu svoj stil. Fanovi standardnog metal zvuka dobit će točno onoliko elektronske glazbe da im bude podnošljivo, premda se gitarski ton s početka albuma do posljednje pjesme gotovo gubi i prelazi u čist rep.

070 Shake „Modus Vivendi“

Iza ovog pseudonima krije se dvadesettrogodišnja Danielle Balbuena, koja beskompromisno, a poetično izražava svoj doživljaj svijeta. Njena osobnost nije ostavila ravnodušnim ni narcisoidnog Kanye Westa, koji ju je uključio u svoj album „ye“. Kritičari njen zvuk kategoriziraju kao emo rap, što je prilično lijen način za opisivanje njenog debi albuma „Modus Vivendi“. Iz samog naslova proističe atmosfera jedinstvena za svih četrnaest pjesama – dogovor koji omogućuje suživot oprečnim stranama ili, drugim riječima, mirovni sporazum. I u svakoj od pjesama, Balbuena opisuje različite konflikte unutar jednog odnosa, ne bi li pronašla rješenje za opstanak. Ipak, s obzirom na to da ona ima solidne pjevačke sposobnosti, izostaje opravdanje za prekomjernu upotrebu auto-tuna.

The Big Moon „Walking Like We Do“

Britanski indy rock bend The Big Moon posvetio je drugi album svojoj generaciji ne bi li je na taj način “umirio jer razumije da je većinski anksiozna”. Ove djevojke su već sa debi izdanjem 2017. godine privukle pažnju glazbene javnosti i bile nominirane za nagradu Mercury. Njihove pjesme poput Cupid i Formidable brzo su se „zavrtile“ na radio stanicama, i čini se da će se ovaj trend nastaviti i na drugom albumu. Sa revitalizacijom riot grrrrl pokreta, estetikom novih Netflix serija, može se reći da tajming ide u prilog hitičnom rocku koji stvara The Big Moon. Ovo je jedan od onih albuma koji se stalno može vrtjeti u pozadini i svaki put će vam se pjesme sve više svidjeti.

Soccer Mommy „Color Theory“

Drugi album američke indy kantautorice Sophie Allison „Color Theory“ implicira vježbu kojom se pisci koriste – opisivanje boje bez navođenja njenog imena; autorica kaže da se upravo tim pristupom služila. Ova dvadesetdvogodišnjakinja proslavila se na platformi Bandcamp i ubrzo postala miljenica radija. I ne samo to, dobila je priliku da otvara nastupe za Paramore, Vampire Weekend, Wilco, iako kaže da “vanjski uspjeh ne znači nužno i unutarnji”. Samokritičnošću i težnjom ka perfekcionizmu, ova djevojka čvrsto stoji na zemlji i u svoje pjesme upisuje jednako iskrene i intimne misli, poput pisanja u dnevnik.

Tekst Marija STOJADINOVIĆ

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum