Top 10 regionalnih imena za glazbenu izolaciju

Glazbena izolacija se nastavlja do daljnjeg, a to može biti i iznenađujuće dobra vijest. Konačno imamo vremena da preslušamo sve albume koje već dugo želimo, kao i da otkrijemo nova imena koja bi prodrmala našu playlistu. Izdvajamo deset regionalnih glazbenih imena na koja treba obratiti pažnju, a za mnoga od njih ćete čuti prvi put.

Como Bluff

Sustav koji čine Miro Kadijević, Arijan Škapur, Luka Jambrošić i Viktor Strejček sredinom ožujka izdao je svoj prvi EP. Kao što je Saint-Exupery rekao: “Savršenstvo se ne postiže kada više nemaš što dodati, nego kada nemaš što oduzeti”, i čini se da su ovi momci upravo to i uradili.

Vartra

Vartra nije toliko novo ime, s obzirom na to da su oformljeni 2017. godine, ali zbog svog specifičnog zvuka nisu poznati široj publici. Čine ga Ivan Gavrić i sestre Ivana i Aleksandra Stošić, a glazba se najbolje uklapa u kategoriju dark folk. Inspirirani su slovenskim temama, a pjesme izvode na vlaškom, srpskom i makedonskom jeziku.

Nekud

Autorski projekt novosadskog kompozitora Marka Kurilića koji je za sada objavio samo jednu pjesmu, “Pull”, i već uzdrmao srpsku pop scenu. Pjesma kojom se predstavio javnosti skrenula je pozornost vrhunskom produkcijom, prodornim vokalom i neuhvatljivom melodijom,. Dva nova singla najavio je do sredine ljeta, i sve oči su uprte u njega.

Insan

Na debi albumu “Insan & grupa Ljudi”, ljubljanski bend Insan dosta je istraživao u kom smjeru želi da se kreće, i tijekom tog procesa nastale su međusobno potpuno različite pjesme da djeluje kao da ih nije pravio isti bend. Ovo je svojevrsni kompliment, jer slušateljima pomaže da naslute potencijal ovog mladog benda, koji zapinje za etikete bunker-pop i boogie-punk.

Pocket Palma

Iako ih je Aquarius Records okarakterizirao kao “najtraženiji bend domaće glazbene scene”, synth pop duo Pocket Palma zaslužuje da se nađe na ovoj listi jer su objavili tek prvi album. Njihovih jedanaest “moderno nostalgičnih” pjesama savršeno se uklapaju u teren koji su već pripremili Nipplepeople i Svemirko.

Sitzpinker

Indie garage bend Sitzpinker zvanično se pojavio na sceni 2018. godine, kada je objavio prvi EP “Podlo poštovanje”. Međutim, otkako su u svoj zvuk uveli synth i postali izuzetno koncertno aktivni, publici (a i samima sebi) postali su neprepoznatljivi. Slušateljima na žličicu daju nove singlove, a za ovo ljeto najavljuju i novo EP izdanje.

Them Moose Rush

Na ove momke posebno treba obratiti pozornost u narednom periodu, jer su za svibanj najavili novi album pod nazivom “Dancing Maze”. Ovaj prog rock bend iz Bjelovara zrači energijom samoorganiziranja, samoinicijative i ozbiljnog shvaćanja glazbe. Upravo su zato odskočili od jednoličnosti i ponudili regionalnoj sceni autentičan, a prijemčiv zvuk.

Paul The Walrus (PTW)

Autorski projekt talentiranog Borne Mijolovića, koji slušatelje uvodi u svoj indie pop svijet pastelnih boja. Uz podršku benda s kojim nastupa, a koji čine Miro Kadijević, Martin Trgovec-Greif i Branimir Kuruc, do sada su izdali dva EP izdanja “Dolphin And Whale Watching (Part 1 & 2)”. PTW je svojim pjesama osigurao univerzalnost i vječnost time što je utjecaj Beatlesa, Sinatre i drugih ikona izmjestio u današnjicu.

Mary May

Premda se prašina nakon prvenca “Things You Can’t Put Your Finger On” i dalje nije slegla, ima i novih povoda za pričanje o Mary May u ovom momentu. Prije tri dana počela je s planiranim objavljivanjem live videa s privatnog koncerta u zagrebačkoj 1. gimnaziji, kojima najavljuje promociju dvostrukog vinila krajem svibnja. Na njemu će biti prenijeta autentična energija live ovog nastupa, obogaćenog glazbenicima Lukom Čapetom, Markom Ferlanom, Borkom Rupenom i Marinom Živkovićem.

Consecration

Pjesme ovog benda nećete čuti na radiju, nećete ih čuti ni na tulumima, niti će vam ih Youtube algoritam predložiti. Pjesme ovog benda, također, nećete slušati jednu po jednu već ćete pustiti cijeli album i slušati od početka do kraja. Ne postoji drugi način za pravilno slušanje i razumijevanje benda Consecration, i čini se da je glazbena izolacija idealan tajming za tako nešto.

Tekst Marija STOJADINOVIĆ

Fotografija Daria LITVINOVA

Leave a Reply


9 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum