Prve mjere “štednje” Istarske županije, Grada Pule i Pulskog TZ-a – udrugama u kulturi nula kuna

Koronavirus je počeo utjecati i na kulturni sektor poluotoka pogotovo na onaj koji je pod ingerencijom udruga civilnog društva pa su im se ovih dana pismenim putem javili Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule i Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije. U tom pismu piše – ne volim te više – što u prijevodu znači: čim prije zaboravite na novac za koji ste aplicirali na našim natječajima.

„Kao prijavitelja na Javni natječaj za financiranje Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2020. godinu, a obzirom na trenutnu situaciju, tj. krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa COVID-19 i procjenu drastičnog smanjenja poreznih prihoda koje će uslijediti kao posljedica, obavještavamo Vas da se postupak po Javnom natječaju privremeno obustavlja. Do daljnjega nećemo nastaviti postupak procjene projekata niti će se donositi odluka o raspodjeli sredstava. O svakoj promjeni bit ćete pravovremeno obaviješteni“, javljaju iz Istarske županije.

“Obavještavamo sve prijavitelje na Javni poziv  za financiranje programa,   projekata,  manifestacija  i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode  udruge i ostale neprofitne organizacije na području Grada Pule  –  Pola u 2020. godini iz djelokruga Upravnog odjela za kulturu, o odgodi donošenja te  Odluke. Zbog novonastalih okolnosti,  ozbiljne situacije u kojoj se našla cijela zajednica,  utjecaja i posljedica  epidemije koronavirusa na sve društvene aktivnosti i gospodarske djelatnosti, Grad Pula-Pola primoran je odgoditi donošenje  Odluke o financiranju. U trenutku kada se  situacija  stabilizira ponovno ćemo razmotriti mogućnosti donošenja Odluke, sukladno proračunskim mogućnostima,  a svi prijavitelji na Javni poziv biti će  o svemu pravovremeno obaviješteni”, javljaju iz Grada Pule.

„Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske donijelo je dana 11. ožujka 2020. godine Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 na području čitave Republike Hrvatske. Obzirom da turističke zajednice većinu svojih prihoda ostvaruju naplatom turističke pristojbe i članarine te iz drugih izvora usko povezanih s turizmom, zbog novonastalih okolnosti TZ Pula neće biti u mogućnosti sudjelovati u financiranju čitavog niza priredbi i događanja poput Vašeg“, glasi odbijenica TZ-a Pula.

Kako će udruge u kulturi preživjeti ovaj udarac teško je predvidjeti, no vrlo je vjerojatno gašenje višegodišnjih projekata koji su se financirali iz tih izvora.

Tekst i fotografija B. V.

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum