PRIOPĆENJE KRISTINE NEFAT I IRENE BOLJUNČIĆ GRACIN U IME NEZAVISNIH KULTURNIH DJELATNIKA I UMJETNIKA ISTARSKE ŽUPANIJE

Povodom obustave Javnog natječaja za financiranje Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2020. godinu, Kristina Nefat i Irena Boljunčić Gracin su u ime nezavisnih kulturnih djelatnika i umjetnika Istarske županije (koji nisu zaposleni, koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove i nisu samozaposleni) poslali priopćenje na adresu pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

PRIOPĆENJE NEZAVISNIH KULTURNIH DJELATNIKA

I UMJETNIKA ISTARSKE ŽUPANIJE

 

Istra – regija kulture. Tako započinje još uvijek važeća Istarska kulturna strategija.

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 pogodila je i cijeli kulturni i kreativni sektor, čija se uloga još jedanput pokazala od temeljne važnosti u društvu. Najugroženiju skupinu čine umjetnici i kulturni radnici koji su freelanceri, odnosno oni koji nisu u radnom odnosu. Zbog nereguliranog statusa freelencera u kulturi, ne samo sada, nego i inače, živimo i radimo bez ikakve ekonomske, socijalne i zdravstvene sigurnosti (iako se svaki naš honorar oporezuje za zdravstvena i mirovinska davanja). Hrvatskom, a tako i istarskom nezavisnom kulturnom sektoru zaista je ugrožena egzistencija.

Nezavisni kulturni sektor u Istri bitno doprinosi dinamici kulturne ponude u Istri. Godinama nas se već u Istri usmjerava da svoje programe prilagodimo i usmjerimo ka kulturno turističkim potrebama, da obavljamo sve te komercijalne poslove kako bi preživjeli i kako bi tim radom, mogli stvarati onu pravu umjetnost i kulturu za koju nikad novaca nema. Vjerujemo da se upravo i zbog našeg rada, turistički sektor još više razvio i postavio ljestvicu kvalitetnih turističkih proizvoda te je i to jedan od motiva dolaska gostiju u našu regiju.

Još bi možda nekako i preživjeli dva – tri mjeseca u kojem zbog općeg stanja ne možemo raditi. Ali, ono čime se mi u Istri susrećemo posljednjih dana, je otkazivanje svih kulturnih događaja koji imaju veze s turizmom sve do kraja ove turističke sezone. Nama je sada sasvim jasno da će cijela ova godina za nas biti kriza, da nećemo moći ostvariti ikakve prihode i kad sama zdravstvena i socijalna kriza prođe.

Nezavisni kulturni sektor uvijek je bio solidaran s društvom, ali sada svi moramo biti solidarni i odgovorni da preživimo krizu, ali i da umanjimo ekonomske posljedice koje nas čekaju u narednom razdoblju. Ne možemo sada samo spašavati kulturne institucije, a nezavisni sektor

ignorirati. Potrebno je osigurati minimalni nivo podrške i financijske stabilnosti.

Stoga od nadležnih regionalnih i lokalnih kulturnih Pročelnika tražimo:

  • da proaktivno sudjeluju u pregovorima na nacionalnom nivou o našim problemima i situaciji u kojoj smo se našli te da traže rješenja koja će omogućiti opstanak nezavisnih kulturnih djelatnika
  • da s turističkim sektorom pregovaraju o barem djelomičnom održavanju kulturno – turističkih programa (u smanjenom obimu)

Sukladno navedenom predlažemo da Istarska županija i Grad Pula putem Upitnika prikupe informacije  o umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni niti jednom od do sad usvojenih mjera te da se razrade mjere potpore za iste.  Riječ je o onim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni.

Kao dokaz izgubljenih projekata i otkazivanja poslovne suradnje može se tražiti prilaganje Ugovora koji su stopirani ili Izjave naručitelja da se suradnja ove godine neće niti ugovarati obzirom na nastalu situaciju.

Smatramo da je poželjno osigurati minimalnu isplatu od 2.400, kn mjesečno, koja je zagarantirana svim radnicima koji su dobili prekid radnog odnosa te se mogu prijaviti na HZZ i dobivati spomenutu naknadu kao nezaposlene osobe.

Sezona najveće radne aktivnosti za navedene osobe odvija se u periodu turističke  predsezone i sezone koja je u ovom trenutku upitna. Večina hoteljerskuh lanaca planira u najoptimalnijem scenariju započeti svojem poslovne aktivnosti 1.7.2020. U formatu nužnom za spašavanje sezone. Sve kulturne manifestacije i događanja neće se održati već će se raditi na zadovoljenju osnovnih uvjeta rada objekata uz minimalnu podudu kulturnih i zabavnih sadržaja.

Obzirom na odluku Turističke zajednice o ukidanju realizacije i financiranja manifestacija te odluku ostalih subjekata usko vezanih uz kulturni i turistički sektor, od kojih većina prethodno navedenih osoba, molimo da se čim prije reagira i uspostavi uplata minimalnih potpora.

Za sve ostale prijedloge, sugestije i pomoć slobodno nas kontaktirajte.

Srdačno,

Irena Boljunčić Gracin

Kristina Nefat

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum