Grožnjan – grad umjetnika proslavio dan općine

Grožnjan – grad umjetnika je u ponedjeljak, 15. lipnja proslavio svoj dan, a tom je prilikom uz ostala društvena događanja otkrivena bista umjetnika vizionara koji je napušteni gradić oživio kao umjetničku koloniju, odnosno Aleksandra Rukavine. Nadalje, otvoreno je nekoliko izložbi, te je predstavljen engleski prijevod monografije u kojoj je zabilježeno pola stoljeća umjetnosti u ovom lijepom mjestu.

Izložbe imaju kolektivni naziv “Grožnjan u fokusu” jer je istoimeni gradić u njima glavni motiv. Postavljena je serija maketa brodova nazvana Luka Grožnjan na trgu J. B. Tita, izložba fotografija u crno bijeloj tehnici nazvane “Luka Grožnjan bilježena svjetlom” koju prati video uradak Željka Bobanovića, te skupna izložba slika obitelji Zelenko nazvana “Grožnjan kao motiv”. Umjetnički dio predstavljanja je bio u izvedbi Eugena Borkovskog koji je i autor monografije.

Metalne makete su izrađene od recikliranog materijala, kao što su bicikle, motike itd., a njihov autor je dubrovački glumac Igor Hajdarhodžić. Dimenzije su do dva metara duljine, a riječ luka u nazivu nije šala, nego je ovo mjesto na brijegu stvarno imalo svoju luku, u podnožju brijega u lokalitetu Bastija. Stariji su se ljudi sjećali kako je rijeka Mirna bila plovna te kako su magarci teglili čamce uzvodno, nadalje, Titov trg ima oblik terase, pa je i more s njega vidljivo.

Hajdarhodžićeve makete su i motiv foto izložbe u gradskoj galeriji kojoj je autor Tomislav Kovačić, uz arhitekturu gradića u kojoj je postavljena. Snimljeno je između ostalog dronom iz zraka. Snimka drona je korištena i za snimak koji se vrti u predvorju galerije.

Na gornjoj etaži galerije Fonticus su smještene slike Karela, Nine i Roka Zelenka. Njihova je obitelj slovenskih korijena koja je 55 godina usko vezana za Grožnjanski kamen, a motiv izložbe je stalno nadahnuće koje to mjesto budi.

U loži ispod galerije je predstavljena monografija uz prisustvo mnoštva umjetnika, štovatelja umjetnosti i lokalnog stanovništva. Borkovsky je istaknuo da je na tom vrijednom djelu počeo raditi 2014. godine, te je zahvalio svima koji su sudjelovali. Na 300 stranica je zastupljen gotovo svaki umjetnik i izložba koja je predstavljena, kao i mala posveta lokalnom pučanstvu koji s umjetnicima živi. Sve tri jezične verzije je uredila Doris Panđić koja je također bila prisutna.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum