Grožnjan – grad umjetnika proslavio dan općine

Grožnjan – grad umjetnika je u ponedjeljak, 15. lipnja proslavio svoj dan, a tom je prilikom uz ostala društvena događanja otkrivena bista umjetnika vizionara koji je napušteni gradić oživio kao umjetničku koloniju, odnosno Aleksandra Rukavine. Nadalje, otvoreno je nekoliko izložbi, te je predstavljen engleski prijevod monografije u kojoj je zabilježeno pola stoljeća umjetnosti u ovom lijepom mjestu.

Izložbe imaju kolektivni naziv “Grožnjan u fokusu” jer je istoimeni gradić u njima glavni motiv. Postavljena je serija maketa brodova nazvana Luka Grožnjan na trgu J. B. Tita, izložba fotografija u crno bijeloj tehnici nazvane “Luka Grožnjan bilježena svjetlom” koju prati video uradak Željka Bobanovića, te skupna izložba slika obitelji Zelenko nazvana “Grožnjan kao motiv”. Umjetnički dio predstavljanja je bio u izvedbi Eugena Borkovskog koji je i autor monografije.

Metalne makete su izrađene od recikliranog materijala, kao što su bicikle, motike itd., a njihov autor je dubrovački glumac Igor Hajdarhodžić. Dimenzije su do dva metara duljine, a riječ luka u nazivu nije šala, nego je ovo mjesto na brijegu stvarno imalo svoju luku, u podnožju brijega u lokalitetu Bastija. Stariji su se ljudi sjećali kako je rijeka Mirna bila plovna te kako su magarci teglili čamce uzvodno, nadalje, Titov trg ima oblik terase, pa je i more s njega vidljivo.

Hajdarhodžićeve makete su i motiv foto izložbe u gradskoj galeriji kojoj je autor Tomislav Kovačić, uz arhitekturu gradića u kojoj je postavljena. Snimljeno je između ostalog dronom iz zraka. Snimka drona je korištena i za snimak koji se vrti u predvorju galerije.

Na gornjoj etaži galerije Fonticus su smještene slike Karela, Nine i Roka Zelenka. Njihova je obitelj slovenskih korijena koja je 55 godina usko vezana za Grožnjanski kamen, a motiv izložbe je stalno nadahnuće koje to mjesto budi.

U loži ispod galerije je predstavljena monografija uz prisustvo mnoštva umjetnika, štovatelja umjetnosti i lokalnog stanovništva. Borkovsky je istaknuo da je na tom vrijednom djelu počeo raditi 2014. godine, te je zahvalio svima koji su sudjelovali. Na 300 stranica je zastupljen gotovo svaki umjetnik i izložba koja je predstavljena, kao i mala posveta lokalnom pučanstvu koji s umjetnicima živi. Sve tri jezične verzije je uredila Doris Panđić koja je također bila prisutna.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


4 + = 12

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum