Održano predstavljanje knjige “How Low Can An Art Get” Marka Vojnića u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Knjiga-dokument o umjetnosti i životu

• Predstavljanje knjige “How Low Can An Art Get” Marka Vojnića održano je u srijedu, 24. lipnja u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Iznenadna i informativna promocija posvećena izlagačkoj djelatnosti autora okupila je dozvoljeni broj ljudi koji su mogli poslušati priču o njegovoj umjetnosti i životu.

Vojnić je na početku dao definiciju knjige umjetnika koja se dijeli na: knjigu-objekt, knjigu-rad, knjigu-dokument i knjigu-teorijski objekt.

„”How Low Can An Art Get” najbliža je primjeru knjige-dokument“, pojašnjava Vojnić i dodaje da se u njoj nalazi dokumentacija 20 godina izlaganja te da je uređena i prezentira dokumentacije o njegovim akcijama, radovima i instalacijama umjetnika.

Na korici knjige je Vojnićev drugi grafit – simbol anarhije u kojem srce igra ulogu kružnice (prvi je bio „Pendrek je organ za razmnožavanje zvjezdica“).

„Sa 18 godina kada sam upisao slikarstvo to mi je bila najvažnija stvar – možda važnija i od cura, izlazaka ili bilo čega. Mislio sam da ću se zauvijek držati slikarstva koje me tada zanimalo – to je bilo isključivo i samo informelističko slikarstvo. Veliki su utjecaj na mene činili i umjetnici koje su mi moji profesori u ŠPUD-u stavili pod nos, a to su autori 20. stoljeća – od avangarde na dalje“, kazao je Vojnić i počeo govoriti o svojim ranim uzorima te se osvrnuo na prvi susret sa Stilinovićem koji je obilježio njegovu ljubav prema tekstu u umjetnosti, o konceptualnoj umjetnosti i naslijeđu dadaizma, anti-radovima, Fluxusu, arte povera, iskrenim radovima autora koji su produkcijski jeftini no sada zastupljeni u ozbiljnim muzejima i kolekcijama– prst u stražnjici sistemu koji je do tada funkcionirao.

„Malo po malo shvaćam da slikarsko platno nije dovoljno – nalazi se u galeriji, u muzeju – dođe se i pogleda ga se pa se ide doma. Imam 40 godina i još uvijek ne živim od onoga za što sam se školovao i mislim da se na umjetnost gleda kao na neku vrstu nekretnine – tu se kupuju imena slikara koji su važni, a ne rad koji vam se dopada. Nedavno sam imao veliku čast napraviti album sa Francijem Blaškovićem i u jednoj pjesmi postoji stih koji kaže: „Umjetnost je ipak jedino zanimanje s kojim se sa ozbiljnošću može ne zaraditi novac.“

Tijekom predstavljanja Vojnić se dotaknuo svih glavnih točki u svojoj karijeri, teorijskom okviru kojim se okružio, uzorima koji su ge inspirirali i koje i dalje citira, izložbama, kritikama, ateljeima u kojima je radio, suradnjama koje je ostvario, gostovanjima i izložbama koje je organizirao, radu u udruzi BukaNoise, izvedbenim projektima sa ženom Ivanom Vojnić Vratarić i još mnogo toga.

Marko Vojnić rođen je u Puli 1980. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 2007. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, S.A.D.-u, te skupnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Južnoj Korei, Kanadi, Italiji i S.A.D.-u. Djela mu se nalaze po muzejskim zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti Istre, u Kabinetu grafike HAZU, Gradskom muzeju Bjelovar, Muzeju likovnih umjetnosti Osijek i dr. 2010. boravio na rezidencijalnom programu Flux Factorya u New Yorku. Samostalno izlaže od 2002. Za svoj rad do sada bio je nagrađivan više puta. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, zadruge Praksa i udruge BukaNoise.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura Nova i Grada Pule.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum