Otvoren 13. Monte Librić

U ugodnom ambijentu pulskog parka Kralja Krešimira IV., 26. kolovoza započeo je 13. Festival dječje knjige Monte Librić koji će do 2. rujna programima i najnovijim književnim naslovima, uveseljavati najmlađe Puljane i njihove goste. Uz neizostavnu baku Librić (Gordana Trajković) i veselu Unu Librić (Sedina Cerovac) koje su sudjelovale u performansu otvorenja, okupljene su pozdravili i Maja Zrnčić, voditeljica programa „Ruksak pun kulture“ Ministarstva kulture RH, direktorica Monte Librića Slavica Čurković, župan Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule, Boris Miletić koji je službeno otvorio Librić.

Tijekom svečanosti otvaranja svirala se ovogodišnja himna Librića, za koju je tekst napisala Sedina Cerovac koja ju je i pjevala, a autor glazbe je Marino Morosin. Svirkom su ih pratili članovi Librić benda, Marino Morosin, Matija Dadić, Almin Karaman i Erik Vojak.

„Ovaj Librić pokazuje da 13 nije nesretan broj. Ovo je primjer kako djeci treba biti dostupna umjetnost. Književnost uči djecu nekim novim svjetovima“, napomenula je Zrnčić u svom obraćanju te se zahvalila Monte Libriću što dokazuje da, unatoč teškim vremenima, dobre i vrijedne stvari mogu opstati.

Radin je istaknuo kako se, unatoč zakašnjenju i epidemiološkim preprekama, Librić održava i to na neobičnom mjestu: „Održavanjem u parku svi su zadovoljni – i Stožer  djeca i roditelji, znajući da su sigurni od epidemiološke ugroze“.

Prodaja knjiga, performansi, mogu se održavati i na otvorenom, istaknuo je, a gradski park time postaje ono što bi i trebao biti, smatra Radin – mjesto okupljanja, socijalizacije i urbane kulture. Na kraju je organizatorima Librića poželio sreću i povoljne meteorološke uvjete.

Direktorica Ćurković kazala je kako će im ovaj, 13. Librić, možda biti poticaj za neki novi iskorak i održavanje budućih Festivala na otvorenom. „Ovo smo izdanje Librića organizirali u rekordno brzom vremenu, u svega tri tjedna“, istaknula je te zahvalila svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. Prvenstveno je to Stožer za civilnu zaštitu koji je dopustio da se Librić ipak održi što je bilo iznimno važno za djecu koja su, ističe Ćurković, imala tešku godinu.

Svojim je „Faustosima“ Libriću doprinio Romano Berković koji je izradio šest štandova koji svojim oblikom podsjećaju na padobrane Fausta Vrančića. Članovi Twin Horna izradili su kružnu pozornicu a scenografiju u parku osmislio je Mauricio Ferlin. Ekipa prodaje, Denis Brandeis i Vlatka Balinčić uz pomoć Hane Kolić donijeli su u Pulu najnovija književna izdanja. Na Libriću je i talijanska literatura za što se pobrinuo partner Librića, Zajednica Talijana, na čelu s Tamarom Brussich i Lianom Diković. Matko Plovanić radio je dizajn i vizualni identitet tiskanog materijala, Hassan Abdelghani fotografira a Vibor Juhas snima ovogodišnji Librić. Glavna organizatorica Librića je Emina Popović – Sterpin a za Magdalenu Vodopiju Ćurković je rekla da ima „najluđe i najhrabrije odluke“  te joj zahvalila na tome.

Gradonačelnik Miletić uoči otvaranja Librića istaknuo je: „Ima puno gradova. Ima puno gradova na moru. Ima i gradova s Arenom. Ali samo Pula ima Monte Librić. Stoga volimo naš grad koji je pun djece i hvala organizatorima što su se dosjetili ovog Festivala koji našoj djeci pruža ono potrebno u ovim vremenima – druženje i književnost koja je, unatoč digitalizaciji, nešto posebno“.

Druženje se, uz igru i glazbu te neizostavnu knjigu, nastavilo u ugodnom ambijentu „Librić parka“. A ondje će se, svakoga dana do 21 sat, moći uživati u jutarnjim i večernjim programima te velikoj ponudi knjiga za djecu.

Tekst Paola ALBERTINI

Fotografije Hassan Abdelghani iz arhive Monte Librića

Leave a Reply


9 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum