Otvorenje Bookmobila Maje Klarić u Grožnjanu

Kako spojiti svoje dvije najveće ljubavi, putovanja i književnost, a ujedno i potaknuti širu zajednicu na čitanje knjiga, dosjetila se šibenska putopjesnikinja Maja Klarić, preuredivši stari kombi u mobilnu knjižnicu i krenuvši na put. A u gradu umjetnika Grožnjanu, na trgu pokraj crkve, bila je njegova početna stanica.

U organizaciji Kulturne udruge Fotopoetika otvoren je tako 21. kolovoza projekt Bookmobil, a retro VW kombi, kojeg je dobrim dijelom Maja sama preuredila, dočekao je svoje prve posjetitelje koji su imali priliku prelistati, kupiti, donirati i razmijeniti knjige. Takvu mogućnost imat će svi koji će narednih dana susresti Maju i njen Bookmobil, kojim planira obići posebno ona mjesta na kojima nisu dostupne knjižare i knjižnice. Bookmobil će poslužiti i kao jedna vrsta kazališta na kotačima, odnosno kulisa za književne susrete, pjesničke večeri i druženja. A jedno takvo druženje, ono Šumskih pjesnika koji su se proteklih desetak godina svakog ljeta okupljali u ponoru Butori, moralo je zbog pandemije ove godine biti odgođeno. Stoga se, kao za svojevrsnu zamjenu za taj događaj, na otvorenju Bookmobila okupilo malo, ali inspirativno društvo pjesnika, te pred nemalim brojem posjetitelja, čitali svoju poeziju.

U ulozi voditeljice ove pjesničke večeri debitirala je knjižničarka Nives Franić, te vrlo nadahnuto predstavila pjesnike Maju Klarić, Mladena Blaževića, Ivana Koprića i Radu Vojinovića koji je bio i prerušen u pravog šumskog vilenjaka. Nakon dva kruga čitanja poezije, uz glazbenu pratnju bujskog kantautora Vladimira Kuzmana na akustičnoj gitari, nekoliko hrabrih posjetitelja također se odvažilo pročitati svoje stihove, uz ohrabrivanje i odobravanje prisutnih.

Maja je pročitala nekoliko pjesama iz svoje nove, još neobjavljene, knjige koja je podijeljena u četiri dijela od kojih svaki priča o jednom prirodnom elementu: vatri, vodi, zemlji ili zraku, odnosno o jednoj od zemalja u koje je putovala, a u kojoj je taj element bio najizraženiji. Za pjesmu “Kornjača” kazala je da je to njen maksimalni doseg humora u poeziji, koja inače nije baš duhovita:

Dok gledaš u ocean, zavidiš onima kojima je šetnja plažom u sumrak dovoljna.

Ako bih se usporedila s nekim drugim živim stvorenjem, bila bi to kornjača.

Neumorna u svom sporom napredovanju,

prema nečemu u daljini,

što bi na kraju mogao biti

zid.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


8 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum