RAZGOVOR SA ZORANOM BADURINOM IZ GRUPE JONATHAN

Imamo strahopoštovanje prema muzici i svirci uživo

• Riječki bend Jonathan treće je ljeto za redom nastupio u dvorištu Rojca, no prvi put je riječ o sjedećem koncertu. Kako važe za iznimno energičan bend, pitali smo frontmena Zorana Badurinu kako nove okolnosti utječu na atmosferu uživo.

– Uživamo svaki put i svaki put je drukčije. Prvi put smo nastupali solo u normalnim okolnostima, na normalnoj bini, drugi put sa Algiersima, što je bilo neko novo iskustvo, a ovo je najprisnije izdanje do sad. Bilo je i ranije sjedećih koncerata, ali nakon druge pjesme više nitko ne sjedi – stolice se razlete na sve strane.

Kako je trenutačna situacija u svijetu utjecala na aktivnosti benda?

– Sve ove godine otkako smo krenuli su bile mega aktivne, a prošla nam je bila turbo. Imali smo turneju po Americi i još hrpu koncerata i još masu obaveza oko benda i evo, nakon sedam godina luđaštva, odlučili smo se malo primiriti. Još smo izdali i dva albuma godinu ranije. Odlučili smo se odmoriti početkom godine i taman se potrefilo s koronom, tako da nama nije preteško palo, ali osjetili smo kad je počelo ljeto i kad se smanjio broj svirki. Ovo nama nije primarni izvor prihoda, tako da s te strane nas nije udarilo. Povukli smo se u studio, radimo na novom materijalu, u devetom ili desetom mjesecu ćemo izbaciti dva singla i ići će vjerojatno i dupli album na pločama i neki noviteti. Drugim riječima, prilagođavat ćemo se mogućnostima. Ne treba brijat na loše, treba vidjeti to kao promjenu i priliku za nešto novo.

Koliko se nove stvari razlikuju od prijašnjih?

– Kad ideš slušat naše albume, skužiš da je svaki drukčiji jer se mijenjamo svi, i ukus nam se mijenja i ono što doživljavamo u tom trenutku, tako da pjesme moraju biti ono što izlazi iz tebe bez filtera. Nekad bude čudno i neugodno kad krenemo raditi neku stvar na način na koji prije nismo radili, ali onda shvatiš da je dobra fora probijanje nekih svojih ledova. Nove stvari imaju neki novitet, ali i našu prepoznatljivu poveznicu.

Do sada ste sve albume samostalno izdavali, hoćete li tako nastaviti i sa novim materijalom?

– Od starta nismo htjeli ni sa kim potpisivat, nemamo ništa protiv nikoga, ali iz iskustva znamo, jer smo svi bili po bendovima, da nam se ugovori s domaćim diskografima ne sviđaju. Em nas ograničavaju, em nemamo ništa preludo od toga. Ako se desi da dođemo do nekog vanjskog izdavača koji nam se sviđa i ugovora koji nam se sviđa, onda ćemo potpisati, ali to se još nije desilo. Mi smo primjer da nije toliko teško izdavati sam. S neke strane te diskograf pomaže, a s neke i odmaže. Imamo tu svoju slobodu u kreativnosti i nitko nas ne gura ni na što, ne vežu nas nikakvi ugovori i to nam se sviđa. A za uspjeh benda najzaslužnije su pjesme, sve ostalo je sporedno.

Imate stabilnu estetiku i zvuk u koji ste sigurni, ali koji ne stagnira. Koliko na vas utječu suvremeni muzički trendovi?

– Ja recimo trenutno preslušavam sve što nisam preslušao prije. Znam da ima hrpa nove odlične mjuze, ali s godinama mi dođe da ne mogu više toliko toga pratit. Formiraš se kao osoba pa neki novi utjecaji ne mogu ni proći. Ostaneš na onome što je tebi dobro, a to je možda i dio odrastanja – ne možeš zauvijek biti trendovski raspoložen. U startu nismo to planski radili, hajdemo zvučat kao netko, nego puštamo da to izlazi iz nas. Utjecaji, ako se dešavaju, dešavaju se podsvjesno. Ako poslušaš prvi album i ovo što sad radimo, postoji elektronski dio kojeg prije nije bilo, ali ne bih rekao da je primaran nego služi kao pratnja cijeloj priči. Ali, da sam sad mulac, slušao bih hip hop sto posto, ali ne ovaj glupi srednjostrujaški hip hop. To je toliko širok pojam i mislim da se najveća kreativnost tu trenutno i dešava.

Kako ti se čine nova imena koja su se pojavila na regionalnoj sceni?

– Meni je genijalno kad god se nešto dobro pojavi, ne zanima me u biti koji je žanr. Super je kad se dešava feeling koji sam ja osjećao kad sam bio mulac, bio to trap ili što god. Ako je to taj drive i strast i ekipa koja vjeruje u to kompletno, onda je to to, to je punk.

S obzirom na to da ste na vrhu scene već dugo, što je vama trenutno drive?

– Istraživanje mjuze, nema druge. Taj feeling koji ti pruži kad napraviš neku novu stvar, koja je tebi nova i nisi nikad sličnu napravio, to je neopisivo i genijalno. A i live nastupi nas isto drže, jer to stvarno volimo. Imamo strahopoštovanje prema tome od prvog dana. I kad nas pitaju zašto se oblačimo ovako za binu, oblačimo se jer je to posebna prilika, nama je koncert stvarno bitna stvar.

Razgovarala Marija STOJADINOVIĆ

Fotografije M. STOJADINOVIĆ

Leave a Reply


3 + = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum