WOBBLER: prog-rock fenomen iz Norveške

Retro-rock eksperiment bez presedana

• Wobbler, manje poznata norveška progresivna rock grupa iznenadila je muzički svijet kao jedini rock band koji je doslovno i vrlo uspješno nastavio i oživio zvuk zlatnog perioda progresivne rock scene koji se izgubio krajem sedamdesetih godina kad su u tom razdoblju vladali bendovi kao što su Genesis, King Crimson, Gentle Giant, Yes, Premiata Forneria Marconi, Emerson, Lake & Palmer, Van Der Graaf Generator i mnogi drugi.

Wobbler je uspio u onome što je izgledalo nemoguće, oživjeti zvukom atmosferu progresivne rock glazbe a pritom stvoriti novi posve originalni glazbeni izričaj. U tome su uspjeli jer su koristili muzičku tehniku tog vremena, a primijenjeni su samo instrumenti koji su korišteni u tom razdoblju. Što predstavlja nevjerojatnu retro–rock ekshibiciju i eksperiment bez presedana u muzičkom svijetu.

Wobbler – autor fotografije: Terje Skår

Grupu čine: Lars Fredrik Froislie na klavijaturama, Kristian Karl Hultgren na bas gitari, Martin Nordrum Kneppen na bubnjevima, Morten Andreas Eriksen na električnim i akustičnim gitarama i mandolini i Tony Johannessen na vokalu.

Postoji uvriježeno mišljenje da je zlatno doba rocka počelo sredinom šezdesetih tj. 1967. godine s objavom „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ i antologijskim „In The Court of Crimson Kingom“ i utihnulo krajem sedamdesetih. Mnogi teoretičari rocka i recenzenti su složni u toj postavci, no je to baš tako? S vremenom su se ipak pojavljivali novi vrlo kvalitetni bandovi kao što su  The Flovers Kings, Marillion, IQ, Big Big Train, Beardfish, Cairo, Flamborough Head i u zadnje vrijeme The Samurai of Prog i Phideaux.

Ali istinsko čudo se pojavilo u Norveškoj, progresivni retro art fenomen zvan Wobbler. Band koji je nastao nakon novog milenija dugo je i studiozno radio na svom razvoju. Svakako pod snažnim utjecajem spomenutih bardova i ozračju simfonijskih skandinavskih prog bendova poput Anglagarda i Anekdotena.

Njihov prvi album „Hinterland“ iz 2005. je dugo i studiozno rađen – kao da su s velikim poštovanjem osmišljavali i oživljavali zanos zagubljenog glazbenog stila trudeći da sazri do one točke kad su konačno rekli: „to je to“ Iste je godine iznenadio i oduševio kritiku kao i mnogobrojne pobornike, ljubitelje sofisticirane rock glazbe koju su nekad voljeli, a sad odjednom kao da se nešto otvorilo, kao da su se duhovi prošlosti sjedinili u kohezijsku cjelinu.

Wobler svakako nastavlja tradiciju prog-klasike unosi u svoju glazbu melodije vrhunske glazbenosti – dinamične interakcije i kompozicijske vještine dokazujući da se i u 21. stoljeću može nadmetati s klasičnom erom zlatnog doba prog-rocka.

Albumi sadrže duge i složene dionice, ali usklađene u ritam sekciji. Elektroničnim i akustičnim gitarama, povezani s klavijaturama kao mellotron, mini-moog, hammond C-3 i čembalo, zajedno s prekrasnim električnim i akustičnim sviranjem gitare, složenim ritam sekcijama s flautama, saksofonima, mandolinama i raznim drugim instrumentima koji daju vrlo pun, simfoničan zvuk.

Album „Afterglow“ izašao je 2009. godine i samo je potvrdio zrelost u istraživanju novih kreativnih glazbenih imaginacija. To je fascinantno glazbeno djelo koje vam se dužinom slušanja čini sve boljom. „Rites at Dawn“ izlazi 2011. godine i zahvaljujući njemu Wobbler uspijeva održati reputaciju vrhunskog glazbenog fenomena i dobiva hvalospjeve rock kritike i sve veće pobornike ljubitelja progresivne muzičke scene.

Nakon toga slijedi šestogodišnja pauza pa Wobbler 2017. objavljuje album „From Silence to Somewhere“. Taj je album zapravo kruna njihovog stvaralaštva, a od veljače 2018. godine, to je najbolje ocijenjen prog-rock album u 21. stoljeću po stranici Prog Archives i oficijelne muzičke kritike (čak 250 recenzenata s prosječnom ocjenom 4,5).

Ukratko „From Silence to Somewhere“ je ocjenjeno i svrstano u najbolja ostvarenja progresivne glazbe ubacivši se u klasike tog muzičkog žanra predstavljajući u novom mileniju trajne vrijednosti iako ukorijenjene u sedamdesete djeluju kao nešto novo, svježe i posve originalno.

Prenosim jednu od mnogobrojnih pozitivnih recenzija iz Prog Archivesa: „Ove 2017. godine masivna skandinavska oluja nazvana Wobbler raznijela je nebo prog svijeta i ulila ukusni simfonijski nektar nazvan „From Silence to Somewhere“ po svim kontinentima, utažujući žedne ljubitelje žanra albumom koji uspješno zaokružuje i udomljava vrhunac žanra. Ima sve: simfonijske aranžmane, dinamične instrumentalne pauze, melotronske nanose, narodne pastoralne interludije, duge skladbe. Oni su pomlađujuća kiša za kojom su stanovnici „Proglanda“ žudjeli. Dakle ako ste ljubitelj simfonijskog napretka prog-rocka Wobblerova sveta voda je lijek koji tražite“

Na žalost Wobbler nije dovoljno poznat i valoriziran koliko zaslužuje i nisu prihvaćeni u široj javnosti. Njihovi koncerti podsjećaju na ona vremena kad su u svojim počecima Genesis i Pink Floyd svirali u klubovima i malim dvoranama. Odsustvo široke publike njima ne predstavlja nikakav problem oni ostaju dosljedni imaginaciji svoga zvuka i kreaciji koju doživljavaju kao trajne vrijednosti koje pripadaju muzici – umjetnosti i svevremenu. Obzirom da u Puli itekako postoji široki krug ljubitelja prog-rock glazbe s kojom sam odrastao i ukoliko se nisu upoznali s tim norveškim genijalcima preporučam da obnove svoje sjećanje na ono vrijeme kad smo na Korzu razmjenjivali ploče i dok još uvijek slušamo „Foxtrot“ i Selling England by the Paund“od Genesisa. „Close to the Edge“ od Yesa i mnoge druge, možemo pribrojiti i Wobblere – čudo iz Norveške.

Tekst Libero KOKOTOVIĆ

Leave a Reply


− 5 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum