Potpisan Sporazum o suradnji na projektu Europska prijestolnica kulture Piran 2025

Potpisivanje Sporazuma o suradnji na projektu Europska prijestolnica kulture Piran – Pirano 2025, održano je u petak, 16. listopada u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. Potpisivanju su prisustvovali zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, župan Općine Piran Đenio Zadković, župan Općine Izola Danilo Markočič, župan Općine Ankaran Gregor Strmčnik, te župan grada Koper Aleš Bržan. U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica i voditeljica kandidature projekta „Piran-Pirano 4 Istra EPK 2025“ Martina Gamboz.

– Zahvaljujem danas Istarskoj županiji na potpori i htjela bih staviti naglasak na sam sadržaj ovog prijedloga za prijestolnicu kulture. Predlažemo Europskoj uniji da prigrli ovaj teritorij kao prostor mira, kao teritorij koji želi dokazati da je zanimljiv model za EU i kao teritorij kojemu je potreban još jedan veliki korak naprijed u svom kulturnom razvoju. Želimo vidjeti u Istri pregršt suvremenih umjetničkih formi i time slaviti naše umjetnike i njihovu profesionalnost, kazala je Gamboz i predala riječ pročelniku Torbici.

– Ja vam samo želim reći na koji će način istarske kulturne institucije, udruge i pojedinci sudjelovati u ovome projektu. Sam se projekt sastoji od desetak programskih linija, a ja ću izdvojiti samo neke za koje smatram da su zanimljive te koje su udruge, institucije i pojedinci odlučili potpisati memorandum te tako pomoći kandidaturi Pirana. Za programsku liniju Formativa koja se bavi likovnošću s naše će strane partneri biti Pučko otvoreno učilište Poreč, kiparska radionica Montraker i Mediteranski kiparski simpozij. U programskoj liniji CineIstra su uključeni Pulski filmski festival, Motovun Film Festival, Istarska filmska komisija, Pulska filmska tvornica i PorečDox. Druga zanimljiva linija zove se Forum Babilon koja se bavi literaturom i u kojoj će uz ostale sudjelovati i Sa(n)jam knjige u Istri, Forum Tomizza, Istarsko ogranak Društva hrvatskih književnika, Kuća pisaca iz Pazina, Gradska knjižnica Pazin i drugi. I na kraju možemo spomenuti i zanimljiv program koji će se baviti istarskom poslijeratnom poviješću, pitanjem migracija i esula u kojem su svoje sudjelovanje za sada potvrdili Povijesni i pomorski muzej Istre, Etnografski muzej Istre i Istarsko povijesno društvo, kazao je Torbica i napomenuo da ima još puno zanimljivih pravaca u kojem će sudjelovati brojni istarski umjetnici i kulturnjaci.

Riječ su potom preuzeli župani Općina Piran, Kopar, Ankaran i Izola, a zadnji je pričao župan Radin.

– Nismo imali nikakvu sumnju hoćemo li se priključiti ovoj kandidaturi grada Pirana zajedno s ostalim gradovima slovenskog djela Istre jer smatramo da pripadamo istom povijesnom, kulturnom i civilizacijskom arealu, a tim više što je ta inicijativa prepoznata i od strane Trsta, Venecije i regije Veneto, kao što je prepoznata i od svih deset istarskih gradova. Drugim riječima, to je i naša kandidatura – kandidatura ljudi koji žele biti zajedno, surađivati i putem kulture pronaći način na koji se još više zbližiti. Zato ćemo danas potpisati sporazum s kojim se svim srcem Istarska županija pridružuje kandidaturi Pirana i nadamo se da 2025. godine nećemo više živjeti u pandemiji i da ćemo imati priliku da se čitav ovaj kulturni i civilizacijski areal predstavi našoj matrici, a to je u ovom trenutku ujedinjena Europa, kazao je Radin.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


4 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum