U novom prostoru otvorena godišnja izložba Društva arhitekata Istre

Otvorenjem godišnje izložbe projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre, DAI- SAI-a i gostiju u četvrtak, 12. studenog, ujedno je svečano inauguriran novi prostor Društva arhitekata Istra DAI-SAI na pulskoj adresi Smareglina 1. Godišnja izložba održana je u sklopu Dana arhitekture u Istri 2020, a uz nju održana su predstavljanja aktivnosti Sekcije Djeca i arhitektura (DiA DAI–SAI), radionice Publishing School: Pedagogies of Care/ Future architecture platforma te rezultata Međunarodne arhitektonske radionice Bale-Valle (BVAW) platforme Mi plus.

Izložbu je otvorila predsjednica DAI-SAI-a Breda Bizjak koja se osvrnula na izložene radove te zahvalila suradnicima i svima koji su doprinijeli njezinoj realizaciji. “U trenutku kad je sveopća kulturna produkcija zauzdana lancima nametnute normalnosti, međunarodna mobilnost kulturnih radnika svedena na minimum, a graditeljska aktivnost ograničena na dovršavanje započetog i na najnužnije, ovogodišnji Dani sumiraju rezultate. Iz naših smo redova odabrali produkciju koja predstavlja edukacijski, teoretski i projektantski presjek djelovanja članova Društva u protekloj godini nezavidnim uvjetima unatoč”, kazala je i nabrojala autore koji izlažu. To su: Breda Bizjak (BB arhitekti), Vjekoslav Gašparović (Zadruga Praksa) čiji je rad višestruko nagrađivan, Berislav Iskra (AAI Iskra), Emil Jurcan i Aleksandar Ćelović (Zadruga Praksa), Valentina Kaić i Alin Koroman (Studio Kaić arhitekti), Dino Krizmanić i Leonid Zuban (Molozero), Eligio Legović, Dean Skira (Skira) i Helena Sterpin (Zadruga Praksa).

Izložba koja se može pogledati do 4. prosinca svakim danom od 17 do 20 sati obuhvaća i fotografije s ovogodišnje radionice Škole izdavaštva: pedagogije brižnosti / Publishing School: Pedagogies of Care, koju je DAI-SAI organizirao u Rijeci od 25. do 28. listopada, u okviru platforme Future architecture. Bizjak se osvrnula i na Međunarodnu arhitektonsku radionicu Bale–Valle (BVAW) u organizaciji dviju članica platforme Mi plus, DAI-SAI-a i udruge Metamedij, koja je u sklopu istoimeno projekta koji se bavio razvojem programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti s ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri održana u rujnu u Balama. Mentori radionice bili su Matej Blenkuš (Ljubljana) i Antun Sevšek (Zagreb), a na njoj su studenti arhitekture realizirali tri idejna rješenja za staro kino, odnosno budući Centar za suvremenu umjetnost i nove tehnologije.

Dio projekta Mi plus bile su i četiri radionice Djeca i arhitektura koje je Sekcija DiA DAI-SAI održala tijekom ljeta u Balama, Pazinu, Buzetu i Bujama, a kako su se polaznici snašli moguće je vidjeti na promotivnom videu. Po riječima Daniele Škandul, na radionicama su polaznici izrađivali makete koje su potom slagali u kompoziciju i tako stvarali reprezentativne skyline pojedinih gradova. Sekcija tradicionalno održava radionicu i na pulskom festivalu Media Mediterranea udruge Metamedij, na kojemu su ove godine (kao i na radionici održanoj u Rijeci) s djecom izrađivale lampe od recikliranih materijala. Neke od njih moguće je vidjeti u izlogu novog sjedišta društva, gdje će predavanjima Jasmine Bašić i Ane Dane Beroš danas biti nastavljen program Dana arhitekture u Istri 2020.

Jasmina Bašić s početkom u 18 sati predstavit će Međunarodnu arhitektonsku radionicu Bale–Valle (BVAW), dok će u 19 sati Ana Dana Beroš govoriti o programu Publishing School: Pedagogies of Care / Future architecture platforma i medijskom širenju arhitektonskog i prostornog znanja te izdavaštvu kao istraživačkom alatu i pedagoškoj praksi. Program je bio održan u okviru paneuropske platforme Future Architecture i programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a obuhvaćao je online izložbu u nastajanju (dostupnu na mrežnoj stranici publishingacts.eu) i simpozijsku radionicu. Udružujući niz lokalnih i međunarodnih arhitekata/ica, umjetnika/ca i interdisciplinarnih kolektiva s područja prostornih i urbanih praksi, istraživali su se mogući načini učenja i proizvodnje znanja korištenjem emancipatornih praksi skrbi. Naglasak je bio stavljen na kolektivni angažman, eksperimentalno istraživanje i razmjenu znanja izvan službenih institucija, dok je izdavaštvo shvaćeno kao alat u istraživačkom, analitičkom i kritičkom procesu.

Tekst: Ivana-Nataša TURKOVIĆ, Foto: Igor DRAŽIĆ

Leave a Reply


1 + = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum