Izložbom i intervencijom u prostoru otvoren 26. PUF

Izložbom grafika “Soba portreta” i intervencijom u prostoru „Kome ljeto zvoni“ započeo je u četvrtak, 12. studenog, u pulskom Društvenom centru Rojc, 26. Međunarodni kazališni festival PUF. Naime, bogati i raznovrsni program koji bi se trebao održavati do 24. studenog još uvijek nije dobio sve potrebne dozvole Stožera civilne zaštite Istarske županije zbog čega ga nije moguće niti objaviti, kazao je umjetnički direktor Branko Sušac na otvaranju u dvorištu Rojca. Bez izvršne producentice festivala Ele Poljarević programa ove godine ne bi ni bilo, dodao je te se potom osvrnuo na začetak manifestacije koja seže u ratne godine, a kojoj je tek pandemija opasno zaprijetila. Festival se inače tradicionalno održava prvih pet dana srpnja, no zbog međunarodne komponente tada ga nije bilo moguće realizirati.

O izložbi postavljenoj u Dnevnom boravku govorila je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan, koja je predstavila Štimca i njegove digitalne grafike nastale na temelju crteža, tehnici u kojemu je autor izvrstan. Vedran Štimac je svestrani umjetnik i ilustrator koji radi pod pseudonimom Polite BastART. Ilustracijom se aktivno bavi od 2014. godine te je postao prepoznatljiv po svom stilu crtanja koji uspješno kombinira više tehnika ilustracije s velikom pažnjom na detalje i slobodnim izražavanjem. Osim ilustracije, bavi se i uličnom umjetnošću, fizičkim teatrom i sitotiskom. U svakoj ilustraciji, bilo na zidu ili papiru, on generira priču o liku i osobi koja stoji iza njega. Umjetnikov jedinstveni interdisciplinarni i intermedijalni pristup daje mu mogućnost da obrađuje različite teme, propitivanjem društvenih odnosa i vrijednosti lika i djela kroz portret ličnosti. Tim angažmanom pokušava uvesti društvene pojave i probleme u javni diskurs.

“To su poznati likovi iz političkog, znanstvenog i književnog života koji su me kroz životne faze inspirirali a koje ćete prepoznati po prepoznatljivim portretima koje sam koristio kao predložak. U portretima prikazujem njihova djela i dajem svoje viđenje na njihov rad i život”, rekao je Štimac. Među njima su Nikola Tesla, Ernest Hemingway, Franc Kafka, Fjodor Dostojevski, Herman Melville, Che Guevara i drugi muškarci koji su dali veliki doprinos u svojim područjima te jedna jedina žena – argentinska pjevačica Mercedes Sosa.

Štimac se osvrnuo i na instalaciju postavljenu u dvorištu Rojca – dva crvena suncobrana i dvije plastične ležaljke, od kojih je jedna pokrivena plahtom koja se spušta s prozora zadnjeg kata. Autor je kazao da se jednostavno radi o bijegu iz kulture u masovni turizam u cilju osiguranja osobne egzistencije.

Izložba se može razgledati do 30. studenog.

PUF se nastavlja u subotu, 14. studenog, u 11 sati na zelenoj površini desno od zgrade Rojca kada će se montirati geodezijska kupola. Kupola se može razgledati do 22.11. od 11 do 20 sati.

Ulaz je dozvoljen isključivo s maskom. Na ulazu u kupolu potrebo je dezinficirati ruke, a u kupoli mogu istovremeno boraviti četiri osobe.

Organizatori PUF-a mole zainteresirane da prate njihovu Facebook stranicu na kojoj će objaviti ostatak programa kad dobiju potrebne dozvole Stožera.

Tekst: Ivana – Nataša Turković

Fotografije: Marko Hajdarević

 

 

Leave a Reply


− 2 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum