Pravac 2021. – poziv za sudjelovanje u projektu

rok: 08.03.2021

Institut Tomislav Gotovac poziva studente, umjetnike i druge kulturne radnike na sudjelovanje u projektu Pravac 2021. Prijave se primaju do 8. ožujka 2021.

Pravac 2021 je projekt kojim Institut Tomislav Gotovac namjerava ukazati na inovativne mogućnosti aktivnog i kreativnog djelovanja utemeljenog na principima radikalne umjetničke prakse. Rad Tomislava Gotovca bio je javan, kritičan i provokativan, no istovremeno je ukazivao na snagu kreativnosti i mogućnost borbe za individualnu slobodu. Jedan od ciljeva Instituta je da se otvorenim pristupom umjetnikovoj ostavštini i kontinuiranom prezentacijom kroz izložbe, projekcije, publikacije, predavanja, radionice i druge projekte uspostavi dijalog s relevantnim suvremenim umjetničkim i društvenim kretanjima.

Pravac 2021, nazvan prema jednom od Gotovčevih ranih eksperimentalnih filmova, namijenjen je studentima umjetničkih akademija, društvenih i humanističkih znanosti, mladim umjetnicima, kulturnim antropolozima, povjesničarima umjetnosti, aktivistima i svim zainteresiranim za istraživačku praksu utemeljenu na materijalnoj i nematerijalnoj ostavštini Tomislava Gotovca. Za projekt je važan prijenos znanja na nove generacije i poticaj za stvaranje novih djela baziranih na suvremenoj teoriji i praksi.

Sudionici projekta biti će u prilici istražiti umjetnikov arhiv koji će poslužiti kao ishodišno mjesto daljnjih aktivnosti. Kroz Gotovčev opus provlačilo se mnoštvo tema, među njima je i promišljanje javnog prostora. Vjerojatno najintrigantnija posveta gradu sadržana je u kratkom sinopsisu za nerealizirani film Totalni portret grada Zagreba (1979.) gdje Gotovac govori o gradu kao ljudskom biću kojeg želi zabilježiti u eksperimentalnoj formi usputnog filmskog snimanja. S obzirom na niz recentnih izrazito negativnih situacija u urbanitetu grada Zagreba smatramo da se tema suvremenog urbanog prostora nameće kao središnja tema projekta.

Nakon predavanja, radionica i akcija, sudionici projekta predstavit će javnosti finalni rezultat u obliku tekst, vizualnog materijala ili u drugom izabranog medija.

Prijava za sudjelovanje u projektu treba sadržavati osnovne podatke (ime i prezime, kontakt e-mail i mobitel), kratku biografiju i izjavu o motivaciji za sudjelovanje.

Broj sudionika ograničen na 8 do 10 osoba. Projekt će se odvijati tijekom cijele godine i zavist će od epidemiološke situacije.

Prijave slati na e-mail Instituta Tomislav Gotovac tomislav.gotovac.institute@gmail.com.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum