Summer Classics: Razgovor s Valentinom Egelom, dirigentom Riječkog simfonijskog orkestra

“Moj najbolji izbor”

• Nakon prošlogodišnje prisilne stanke, pulska Arena ponovno je poprište trećeg izdanja festivala Summer Classics 2021.. Simfonijski orkestar i balet riječkog HNK Ivan pl. Zajc nastupili su pred publikom hrvatskih i većinom stranih gledatelja u prekrasnom ambijentu rimskog amfiteatra. Na programu su bila neka od najpoznatijih djela Puccinija, Dvořáka, Gershwina, Ravela, Rimskog-Korsakova Čajkovskog. Mladi maestro Valentin Egel dirigira orkestrom druge i treće večeri festivala, a od 1. siječnja ove godine službeno je i dirigent Riječkog simfonijskog orkestra.

Rođen u Müllheimu (Baden-Württemberg, Njemačka) u obitelji glazbenika, Valentin Egel je osvojio nagrade na važnim međunarodnim natječajima među kojima su zagrebački International Competition of Young Conductors “Lovro von Matačić” te MDR Sinfoniorkester i Campus Conductors. Od 2020. godine na listi je umjetnika “Maestros von morgen” German Music Councila. Empatičnost, veliki entuzijazam i energija obilježja su ovog 26-godišnjeg mladića kojeg kritičari jako cijene.

- Kakav je osjećaj dirigirati u Areni?

Ovo je okruženje jedinstveno u svijetu i velika mi je čast dirigirati orkestrom upravo ovdje. Sretan sam što sam u Puli jer osjećam da postoji snažna veza između ovog grada i grada Rijeke, između publike, orkestra i kazališta. Svi smo uzbuđeni što možemo ovdje boraviti po ljeti. Puno je tu emocija. Izvodimo “Šeherezadu” Rimskog-Korsakova koja govori o Orijentu i moru i koju prate glasanja galebova u Areni. A tu je i “Romeo i Julija” čija me izvedba u drevnoj atmosferi pulske Arene vratila u Veronu, gdje se nalazi jednako poznat amfiteatar.

- Od siječnja ove godine ravnate orkestrom riječkog kazališta. Kako je na vas utjecala ta drugačija kultura, posebno u periodu pandemije?

U Hrvatskoj i Rijeci osjećam se kao kod kuće, dočekali su me širom otvorenih ruku. Moj orkestar je grupa sjajnih ljudi, glazbenici imaju snažnu motivaciju i strast za ono što rade i svi se puno trude. Čak i kad izvodimo objektivno teške skladbe, kad na sceni zajedno sviramo glazba nas upija i ujedinjuje pa mogu reći da je naša veza uistinu posebna. Dolazak u Rijeku u ovakvom trenutku bila je najbolja odluka u mom životu. Vjerujem da sam izabrao najbolje mjesto u najbolje vrijeme. Ovaj orkestar, dirigenti i svi koji rade u kazalištu pokazali su nevjerojatnu fleksibilnost. Odlučili smo i dalje činiti sve što je u našoj moći da pružamo emocije našoj publici, čak i kad izvodimo on-line.

- Koji je vaš omiljeni repertoar? Koje skladatelje najviše volite?

Želim da moji horizonti ostanu otvoreni, volim mnogo različitih skladatelja iz različitih dijelova svijeta. Naravno, imam klasično obrazovanje i volim klasiku, od sredine 1700-ih do sredine 1900-ih, ali radoznao sam i volim eksperimentirati s novim izričajima pa to i činim. U Njemačkoj sam uglavnom radio s repertoarom njemačkih autora, a ovdje u Rijeci imam priliku – koja je za mene izvanredna – bolje upoznati i voditi djela velikih talijanskih skladatelja.

- Kako ste se odlučili posvetiti ovoj profesiji?

Studirao sam klavir i violinu, a potječem iz obitelji glazbenika te sam oz glazbu i odrastao. U jednom trenutku svog života otkrio sam čudesan svijet simfonijske glazbe i odmah mi je bilo jasno da je to moj put.

- Biti dirigent u 26. godini znači biti odgovoran, ali i siguran u sebe, zar ne?

Sigurnost je važna, ali dolazi sama po sebi jer postoji strast i znanje o glazbi koja će se predstaviti i potencijalima koje ona može ponuditi. Autoritet postaje prirodan, a ne nametnt kada dijelimo isti način slušanja glazbe. Još sam mlad i nisam direktor Opere, ali zbog uloge koju imam osjećam se odgovornim za svoje glazbenike i za pjevače, a što se tiče odlučivanja što predstaviti javnosti i kako to izvoditi preuzimam svu odgovornost.

- Koliko dugo mislite da ćete ostati u Rijeci u ovoj ulozi?

Dolazak ovdje bio je promišljeni izbor i od početka sam mislio da bi bilo lijepo kad bismo mogli zajedno graditi jedan novi projekt. Nisam došao u Hrvatsku s namjerom da ostanem godinu dana, a zatim odem, zaista bih volio ostati dugo.

Prve tri večeri Summer Classicsa 2021. su iza nas, a Valentinova prekrasna energija zarazila je sve, kako glazbenike tako i publiku koja nije štedjela na aplauzima. Radujemo se Gala koncertu koji će biti održan u ponedjeljak, 26. srpnja čime se ovogodišnja edicija festivala i zatvara. Zajedno pod zvijezdama, iako ne toliko brojni kao prijašnjih godina, uživat ćemo u najpoznatijim arijama iz opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija i Masseneta…

Razgovarala Luisa SORBONE

Leave a Reply


5 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum