Izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2020.

Manifestacija “Dani arhitekture u Istri 2021” nastavlja u petak, 8. listopada gostovanjem izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica u 2020. godini. Izložba se otvara u 18 sati u Vodospremi Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na pulskom Kaštelu, Gradinski uspon 6.

Nakon premijernog otvorenja i dodjele nagrada u Vili Zagorje na Pantovščaku u Zagrebu u travnju 2021. godine te repriza u Šibeniku, Rijeci i Zadru, Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2020. godine dolazi u Pulu u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI-SAI). Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena Nagrada Viktor Kovačić, u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata.

Radove je ocjenjivao stručni žiri, Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-e, Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko.

Iz vrednovanja radova u konkurenciji za Nagradu Neven Šegvić izuzeli su se Ante Nikša Bilić i Ana Mrđa, a za Nagradu Drago Galić Helena Paver Njirić. O nominacijama za Nagradu Viktor Kovačić odlučivali su članovi Stručnog savjeta. – Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je Ivanu Prtenjaku. – Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. dobili su Igor Franić za SEECEL centar te Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško za kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2020. dobili su Hrvoje Njirić i Iskra Filipović za rekonstrukciju i dogradnju kuće u zagrebačkoj Petrovoj ulici 140 te Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas (IVANIŠIN.KABASHI.ARHITEKTI ) za Vilu u pogledu u Dubrovniku.

Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020. dodijeljena je Vjekoslavu Gašparoviću za pristup i prezentaciju utvrde Petrapilosa te Damiru Gamulinu i Antunu Sevšeku za postav izložbe Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / Zadnje odredište Auschwitz. – Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstven-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2020. dodijeljena je Jeleni Skorup Juračić za knjigu Atomizirani hotel – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika i Tamari Bjažić Klarin za knjigu ’Za novi, ljepši Zagreb!’

Arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941. Izložba je dio programa Dani arhitekture u istri 2021 i organizirana je u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA).

Izložba se može razgledati do 28. listopada.

Priredila P. A.

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum