Otvorenje izložbe radova učenika ŠPUD-a – nasilje je nasilje, je nasilje, je nasilje,

Izložba radova učenika grafičkog odjela 3. i 4. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula, a koji su nastali u sklopu kampanje Odjela prevencije P.U. istarske i Sigurne kuće Istra, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama bit će otvorena u petak 3. prosinca godine u 12 sati u unutrašnjem dvorištu DC-a Rojc. Riječ je o seriji plakata koji su zamišljeni kao komunikacijska (vizualna komunikacija) podrška široj kampanji. Izložba je postavljena u galeriji Karlobar Dnevnog boravka Rojca, a otvorena je do 17. prosinca 2021. Ulaz je slobodan. Ulaz je moguć uz COVID potvrdu i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

„Temi se pristupilo iz užeg, iskustvenog konteksta, i djelomično istraživačkim metodama. Konceptualno, vizualni reprezenti povezani su trima osnovnim elementima. Prvi je slogan – Nasilje je nasilje, je nasilje, je nasilje, što je referenca na čuvenu rečenicu Gertrude Stein – Ruža je ruža, je ruža, je ruža. Drugi je motiv Žene u povijesti umjetnosti; žene kojoj se divimo, žene muze, žene koja se putem inspiracije i metiera izdiže iz mimesisu ponuđenog predloška i postaje gotovo metafizičko mjesto obožavanja. Treći je element intervencija na liku žene, promišljena i simbolički usmjerena intervencija koja ide u smjeru destrukcije, negacije, oštećivanja, nasilja nad motivom/materijom tj, slikovnom predodžbom tijela/duše u liku žene. Formalno, radi se o unikatnim djelima koja u izvedbenom djelu (naknadna intervencija na otisnutom plakatu) možemo (uvjetno) povezati sa tradicijom kolaža, dekolaža, Spacionizma (Movimento spaziale)…“, kaže Andi Pekica, profesor likovne kulture te mentor učenika koji su sudjelovali u projektu.

Plakati su 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pokazani na pojedinim izlozima trgovina u gradu Puli. Za tu prigodu, uz navedene plakate, izložene su i njihove verzije bez slogana i intervencije, samo sa tekstom koji označava prigodu. „Ti parelelni plakati prezentirali su simbolički ekvivalent željenoj stvarnosti. Onoj u kojoj neprozirna materija zidova nije i ne bi smjela biti alibi za destruktivnu aktivaciju Freudovskog Ida“, rekao je Pekica.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum