StartArt: razgovor s nagrađenom Elenom Kiss

Topla ruka kao kontrast hladnoći i brzini vlakova

• U sklopu projekta StartArt čiji je nositelj udruga faro11 iz Rovinja provedena su dva natječaja (lipanj i rujan 2021.) za učenike srednjih škola u Istarskoj županiji, za audio-vizualne radove u digitalnom formatu na temu “Industrijska baština u digitalno doba” (digitalna fotografija, audio, video, gif, digitalna grafika i dizajn). Dobitnica druge nagrade Elena Kiss koja je svoj rad predstavila na iskupnoj izložbi u labinskom DKC-u Lamparna. Od nje smo prvo htjeli doznati što ju je privuklo da se prijavi na natječaj.

– Na natječaj su me uputili moji profesori koji nas stalno potiču na rad i kreativnost i često uključuju u razne projekte. Tema je bila predstavljena bez ograničenja koja bi nas kočila, ostavljala je prostor za originalnost, a sloboda u odabiru medija otvorila je mogućnost uporabe i kombinacije alata za rad u skladu s našim idejama.

Kako si obradila temu natječaja i na koji si se način odlučila za format rada?

– Putovanje na tračnicama uvelike je pridonijelo razvoju industrije, a ostavilo je vrijednu baštinu uz koju ljudi vežu uspomene, kako lijepe tako i tužne osjećaje koji prate putovanja i rastanke. S obzirom na to da je tema natječaja bila industrijska baština u digitalno doba, upravo vlakovi igraju njenu simboličku ulogu. Koristila sam Adobe Illustrator, računalni program za crtanje baziran na vektorima i time izrazila polaznu ideju gledanu kroz oči digitalnog napretka.

Možeš nam opisati rad te koliko je truda bilo potrebno uložiti da se on izradi?

– Uvijek je proces dobivanja i razrade ideje složeniji i dugotrajniji od same ilustracije. Razrada je dugo trajala jer motiv vlakova nosi u sebi široku simboliku korištenu u književnosti, filmu, slikarstvu i drugim granama umjetnosti, pa se oni uklapaju u različita tumačenja i izvan industrijske revolucije. Zbog toga je individualno kako će tko shvatiti rad. Kontrast hladnoći i brzini vlakova daje ruka svojom toplinom i ljudskosti. Tako se svatko može poistovjetiti i pogledati u svoj dlan, pa uočiti linije glave, srca i života. Vlakovi se tim crtama ne kreću samo na ruci napravljenoj od dugog i zapetljanog pravca, nego putuju i dlanovima svakoga od nas.

Kako ocjenjuješ projekte i natječaje ovakvog tipa i na koji način misliš da će ti ova nagrada pomoći u daljnjem kreativnom radu?

– Ovakvi projekti su izuzetno poticajni i predstavljaju odličnu priliku mladima za prezentiranje svojih ideja i učenje. Naglasila bih i važnost stvaranja vrijednih poznanstva koja su svakako korisna u kasnijem kreativnom razvoju.

Imaš li namjeru nastaviti surađivati s udrugama civilnog društva koje priređuju takve programe i što im savjetuješ u cilju poboljšanja njihovog rada?

– Naravno, nadam se da će mi se pružiti što više prilika za takve suradnje jer se putem njih stječu vrijedna iskustva. Mislim da su izložbe najljepša nagrada i sretna sam što će moj rad na taj način biti viđen i uživo. Moj savjet je provoditi što više sličnih projekata s različitim temama koje će mladima dati mogućnost kreativnog izričaja i razmišljanja o društvenim pitanjima na umjetnički način.

Reci nam nešto o svom dosadašnjem umjetničkom putu i na koji se način misliš dalje baviti umjetnošću?

– Slikarstvom se intenzivnije bavim posljednje dvije godine, a najviše uživam u tradicionalnom načinu rada, crtajući akrilnim bojama na platnu. Zbog digitalnog doba, dosta koristim i računalne programe, radeći na dizajnu i ilustracijama. U budućnosti svakako želim ostati u vizualnom svijetu, s naglaskom na područje dizajna.

Nositelj projekta StartArt je Faro11,Rovinj, a partneri su: Metamedij, Pula; L.A.E. XXI, Labin i Muzej Lapidarium, Novigrad. Projekt StartArt sufinanciraju Istarska županija i Grad Pula.

Razgovarao Boris VINCEK

Fotografije iz arhive Faro11

Leave a Reply


+ 8 = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum