Otvorena izložba „Vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem“ u pulskoj galeriji Makina

Austrijsko-hrvatska sjećanja

• Otvorenje izložbe „Vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem“ na kojoj su svoje radove domaćoj publici predstavili sedam Austrijskih i pet Hrvatskih umjetnika održano je u petak, 29. travnja u pulskoj galeriji Makina.

– Ovo je izložba koja je gostovala u rujnu prošle godine u Linzu – a ono što je bitno istaknuti za ovaj projekt – osim što bih ponovo htjela apostrofirati značaj Hassana Abdelghanija za ovaj grad i njegovu kulturnu scenu – jest da je ovo inicijativa koja je protekla iz čistog prijateljstva. Stefan Mittlböck i Hassan Abdelghani sreli su se prije više od deset godina zajedno izlažući i iz tog jednog „pobratimstva lica u svemiru“ nastalo je jedno prijateljstvo koje je prije nekoliko godina urodilo plodom pa je uspostavljen projekt koji se zove „Art sinkronizacija“. On je osnovan s namjerom da dugoročno zaživi putem raspitivanja zadanih tema koje rezultiraju izložbama u Puli i Linzu, kazala je kustosica izložbe Paola Orlić.

Ona je dodala da osim galerije Makina u projektu sudjeluje i galerija Maerz iz Linza te da je rad na izložbama u oba grada tekao jako glatko.

– Naime, kada nemate financijsku podršku i nemate službeni institucionalni vjetar u leđima onda je sve što ostaje goli entuzijazam, a Hassan je po tome nadaleko poznat. Također bih htjela istaknuti kako je ovaj projekt prije dvije i pol godine bio nesretno osujećeni pandemijskim kontekstom, ali u svakom slučaju ni pandemija nas nije omela što znači da je kultura vitalna, bitna i mi smo jedva dočekali rujan prošle godine na sjednemo u auto i predstavimo se u galeriji Maerz u Linzu. Umjetnici koji izlažu generacijski variraju od 58. do 83. godišta i progovaraju o temi sjećanja. U neformalnim razgovorima, prije no što smo krenuli sa ovom izložbom, razmišljali smo što bi bilo ono što nas sve skupa povezuje i o čemu bi umjetnici mogli progovarati s obzirom da Austrija i Hrvatska dijele jednu specifičnu temu, a to je dio našeg povijesnog nasljeđa, zaključila je Orlić i zahvalila se svim umjetnicima koji su došli na otvorenje izložbe.

U sklopu izložbe u pulskoj galeriji Makina svoje su radove predstaviti Elisa Andessner (AT), Sarah Decristoforo (AT), Petra Fohringer (AT), Stefan Mittlböck-Jungwirth-Fohringer (AT), Isa Riedl (AT), Otto Saxinger (AT), Leo Schatzl (AT), Hassan Abdelghani (HR), Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz (HR), Vladislav Knežević (HR) i Igor Zirojević (HR).

Izložba ostaje otvorena do 22. svibnja.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum