Predstavljena monografija “Stvaram, dakle jesam” u MSUI-u

Monografija “Stvaram, dakle jesam” nastala je istim povodom kao i izložba u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, povodom 25 godina djelovanja pulske Škole Primijenjenih umjetnosti i dizajna. Knjiga je predstavljena 3. svibnja u prostorima MSUI-a, a to je bila i zadnja prigoda da se još jednom razgleda i istoimena izložba.

„U ovu je monografiju uloženo puno emocija, volje i energije“, rekla je prilikom predstavljanja ravnateljica MSUI, Ketrin Milićević Mijošek istaknuvši kako je to prilika za susret sadašnjih i bivših djelatnika te učenika škole, koji su zajedničkim snagama stvorili knjigu.

O radu na knjizi govorio je ravnatelj škole, Davor Kliman koji se zahvalio svima koji su radili i istraživali za knjigu istaknuvši kako su kroz zavičajnu nastavu istraživali povijest škole. U knjizi su se, kaže, osvrnuli na njene početke te rad same škole.

Istaknuo je iznimno veliku ulogu Ivana Obrovca u osnivanju škole te spomenuo doprinos Fulvia Juričića, Roberta Paulette, Erosa Čakića te brojnih drugih koji su tijekom godina doprinijeli njenom radu.

„Četvrt stoljeća za nas je puno, ova knjiga je potvrda svima da smo ostavili trag i da mislimo još trajati“, izjavio je Kliman.

Istaknuo je kako na početku knjige piše: „Zamislite svijet bez škole, što bi se sve promijenilo?“ te naglasio kako je ići u školu privilegij.

„Imati školu za umjetnost i dizajn za mene je civilizacijski doseg“, napomenuo je Kliman istaknuvši podatak da je 70 posto istarskih dizajnera prošlo upravo kroz tu pulsku školu.

„Lijepa je crtica u knjizi gdje naša učenica kaže kako je na jednom izletu s vršnjacima pričala o školi te je primijetila da su samo polaznicima naše škole oči zaiskrile dok su pričali o njoj“, dodao je vidno emotivan Kliman uz napomenu da je knjiga puna takvih crtica.

Na promociji je govorio i akademski slikar i dugogodišnji profesor škole, Fulvio Juričić.

„Najbolje bi bilo da je tu Ivan Obrovac pa da vam on ispriča o osnivanju škole. Ja sam u nju stigao 1979. godine kad je škola već bila uhodana“, rekao je.

Ispričao je kako se ona nekad nalazila u prostorima gimnazije, pa ekonomske škole a zatim su ih spojili s glazbenom školom dok konačno nisu dobili svoje prostore.

„Ponosan sam što sam bio dio te lijepe priče i nadam se da ću bar malo motivirati učenike da budu to što jesu“, zaključio je Juričić.

Na promociji je u ime župana govorio i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije koji je istaknuo posebnost te škole: „Ovdje je učitelj umjetnik koji prenosi znanje na učenike koji, pak postaju umjetnici – to je veličina ove škole“.

Zaključio je kako je 25 godina postojanja škole Primijenjenih umjetnosti i dizajna ono što je neizmjerno obogatilo naše prostore. Kliman je na kraju promocije poželio da i dalje stvaraju i nađu načine da njihova škola bude još bolja. Okupljeni su mogli uživati u glazbi srednjoškolaca Ivone Brščić i Tonija Drandića te izložbi, druženju uz izložbu i evociranju uspomena.

Tekst i fotografije Paola ALBERTINI

Leave a Reply


8 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum