Održana premijera predstave „Istra ti mila materina“ u Istarskom narodnom kazalištu

„Ca ćemo umet – to ćemo imet, ca ćemo storit – to će nan i bit“

• U produkciji Čakavske scene Istarskog narodnog kazališta u srijedu, 25. svibnja u INK-u je premijerno odigrana predstava „Istra ti mila materina“, mladog slovenskog redatelja Roka Olafa Pečečnika. Nakon studija glazbene akademije i komparativne književnosti, Rok je upisao i studij režije u Zagrebu, te mu je ovo ujedno i završni diplomski rad, pod mentorstvom Branka Brezovca.

Dramaturgiju potpisuju Antonela Tošić i Tamara Damjanović, koje su izjavile:  „Samim svojim bivanjem, Istra nam je ponudila odlično polazište za umjetničko istraživanje za ovaj projekt, a u odabiru smjernica opredijelile smo se za njih pet: mitologija, erotika, zemlja, melankolija i rat.

„ Istra nam, ne samo geografski već i kulturološki, otvara prozor prema Zapadu. Meni je Istra bila prozor u život. Promatrajući Istru izvana i iznutra, ni nakon 30 godina ne bih je znao definirati. Razmišljanje o tom projektu – Istra ti mila materina – dovelo me do spoznaje da se Istru ni ne može definirati: da je svaka riječ u takvom pokušaju premalo i previše istovremeno. Istru možeš samo osjetiti“, navodi redatelj Pečečnik, koji je po majci s Puntere (gdje je ovaj projekt i pripreman) i stoga sam sebe smatra „polu-Istrijanom“.

Predstava je lišena tipičnog dramskog teksta, već se smješta u sliku, atmosferu, osjećaj. Prožeta je stihovima i proznim crticama specifičnim za Istru („Moja mati“ i „Koza“ Mate Balote, izvadci iz „Štorija o štrigah i štrigunih“ Drage Orlića, šaljive i erotične narodne doskočice i dr.), a petoro mladih glumaca/plesača –Anuša Kodelja, Ena Jagec, Ivan Čuić, Dominik Dolenc i Ivan Raffaeli u 10 cjelina (ciklus života, ognjište, san, polje, fešta, rudnik, rat, ljubav, smrt i ponovno rođenje) sugestivnom igrom tijela uspješno dočaravaju opća, često mučna mjesta, istarske povijesti i svakodnevice. U njima se, međutim, ne prepoznaju samo Istrijani, već su univerzalno čitljiva.

Jednostavni i efektni kostimi Matee Benedetti i scenografija Branko Hojnik daju dodatan naglasak na jednostavnost i prirodnost istarskog podneblja, KUD Mate Balota iz Raklja tradicijskim pjesmama i plesovima upotpunjuje atmosferu, a sve to na okupu drži jedinstven moćan glas glazbenice i glumice, „istarske vile“ Elis Lovrić, čiji nastup u ulozi personificirane Istre drži i povezuje cijelu predstavu u kaotično-harmoničnu cjelinu, kakva je i Istra sama. Ona je majstorski izvela nekoliko svojih poznatih skladbi, ali i nekoliko novih, koje je pripremila posebno za ovu predstavu. Svoj dio posla dobro su odradili i oblikovatelj svjetla Dario Družeta, te oblikovatelj tona Miodrag Flego.

Repriza predstave „Istra ti mila materina“ u INK se može pogledati i večeras u 20 sati.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Fotografije Manuel ANGELINI / iz arhive INK-a

Leave a Reply


+ 2 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum