Otvoren jubilarni 15. Monte Librić

Ovogodišnja tema je ZOO park – dolaze zmija, konj, kornjača, orao

Jubilarni, 15. Festival dječje knjige Monte Librić, 6. je lipnja svečano otvoren uz pjesmu i ples, na radost okupljenih mališana, a uz raznovrstan program trajat će do 12. lipnja. Ovogodišnja tema je ZOO park a prodajni i programski dio održava se u gradskom Parku Petra Krešimira IV te u Klubu knjižari Giardini 2.

15 Monte Librić posvećen je životinjama, glavnim akterima mnogih priča. Organizatori su ove godine išli korak dalje pa će na festival osim onih u bajkama i basnama, dovesti prave životinje: zmiju, kornjaču, konja, orla, kozu…

Opušteno i veselo otvorenje vodili su Mario Kovač i Petra Težak, glumci zagrebačkog kazališta Tvornice lutaka, upriličivši Ježurku Ježić i lisicu Micu, likove iz Ježeve kućice Branka Ćopića. Neizostavne su bile i Baka Librić, odnosno Gordana Trajković te FaUna, odnosno Sedina Cerovac.

Istarski župan, Boris Miletić uoči otvorenja festivala čestitao je organizatorima istaknuvši kako je Monte Librić jedinstven proizvod u zemlji te da su djeca koja su bila na prvom Monte Libriću sada već odrasli ljudi.

„Osim mobitela, tableta i računala postoje i knjige, čitajte ih i uživajte u mladosti!“, poručio je okupljenoj djeci.

Tamara Brussich, predsjednica Zajednice Talijana Pula poželjela je djeci dobrodošlicu u park na 15. Monte Librić iskazavši zadovoljstvo što se mnoge predstave i književna događanja održavaju i na talijanskom jeziku.

„U srijedu vam donosimo jedno iznenađenje, promociju Ježeve kućice na talijanskom, slikovnicu La casetta del Riccio“, najavila je.

Izaslanica ministrice kulture i medija, Maja Zrnčić, istaknula je kako je lijepo biti na 15. Monte Libriću koji ima odličnu temu. „Nadam se da će djeca i mladi naći knjige koje će im biti motivacija i inspiracija i otvoriti im neke nove svjetove“, poručila je.

Slavica Ćurković, direktorica festivala naglasila je kako su uzbuđeni što su došli do 15. obljetnice te istaknula brojne suradnike koji su bili uz njih tijekom godina. „Posebno mi je drago što vidim djecu jer smo zadnje dvije godine zbog pandemije bili uskraćeni za našu dragu publiku“, istaknula je dodavši kako su se sad vratili u punom sjaju te pripremili brojna iznenađenja.

Izrazila je zahvalnost ilustratoru i ovogodišnjeg plakata Dominiku Vukoviću, koji je, kazala je, sjajno opisao ovogodišnju temu, dizajneru Matku Plovaniću, koji je učinio da park izgleda čarobno, Marku Bolkoviću iz Viasualie na tehničkoj podršci te curama iz prodaje.

Posebno se zahvalila svome timu, Iris Mošnja, Denisu Brandeisu Fialu, Emini Popović Šterpin te Magdaleni Vodopiji.

Festival je otvorio pulski gradonačelnik Filip Zoričić. „Monte Librić je identitet grada“, istaknuo je i pozvao okupljenu djecu da što više čitaju. Zahvalio je izdavačima i književnicima te napomenuo da su upravo poruke iz književnog klasika „Ježeva kućica“ – skromnost, hrabrost, ljubav i dom, ono što treba čuvati.

Festival će svakodnevno biti otvoren od 8 do 21 sati. Na sajmu dječje knjige ovoga puta sudjelovat će najviše nakladnika do sada. Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2. Koncept izložbeno-prodajnog dijela uključuje velik broj manjih izdavača, koji će prvi put sudjelovati na festivalu i veliki izbor knjiga na talijanskom jeziku. Knjige će biti snižene i više od 50 posto, a određeni izdavači pripremili su i posebne, dodatne promotivne akcije.

Tekst Paola ALBERTINI

Fotografije iz arhive 15. Monte Librića

Leave a Reply


9 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum