Izložba Tobije Ravà „Staze svjetlosti“ u Umagu

Renesansna i hebrejska mistika u matrixu

• Tekst i fotografije Marko ŠORGO

• U MMC galeriji, svojevrsnim kulturnim centrom Grada Umaga, otvorena je 27. kolovoza izložba nazvana Staze svjetlosti, čiji je autor Tobia Ravà. Talijanskog umjetnika i ostale sudionike otvorenja je predstavila Larissa Gasperini, ravnateljica ustanove Festum za protokol, odnose s javnošću i manifestacije grada Umaga.

Izloženo je 15 slika velikog formata, te čertiri skulpture od lijevane bronce sa životinjskim motivima. Slike su u boji, gotovo monokromatske i u nijansama, slikane na satenu ili na reflektirajućoj podlozi aluminija, nastale su u posljednjih šest godina, a na njima možemo uočiti urbane panorame, hodnike i nasade stabala. Točnije, čini se da ih vidimo, pošto je svaka, ili gotovo svaka površina naslikanih motiva prekrivena brojkama i slovima na hebrejskom. Ove je potonje, ističe Gasperini, Ravà počeo izučavati prije 34 godine. Ova djela koja, donekle podsjećaju na neke scene iz jedne popularne holivudske filmske franšize moguće je posjetiti sve do 23. rujna.

Autorica predgovora Maria Luisa Trevisan je istakla da određeni radovi predstavljaju korijene, odnosno migrante koji nose sa sobom grudu zemlje simbolizirajući tako i nematerijalnu jezik i običaje koji čine njihov identitet. Instrumenti odnosno principi kojima se autor koristio su bili aktualni i unatrag nekoliko stoljeća, to su zlatni rez, broj fi, te Fibonaccijev niz, dodaje. Odabrani radovi bi trebali značiti povezanost Umaga sa mjestima s druge strane Jadrana, imamo tako na slikama panorame Venecije i Chioggie, zaključuje kustosica. Kao kuriozitet, Trevisan je dodala podatak da se autor tek od 1996 godine počeo koristiti hebrejskim pismom u svojim radovima.

Autor je svojim radom pokušao predočiti, odnosno odgonetnuti misterioznost i zagonetnost svijeta kojeg vidimo i uzimamo zdravo za gotovo. Još jedna zanimljivost je predominantnost osnovnih boja, odnosno žute, plave i crvene, te potpuna odsutnost ljudi i životinja, želeći možda time dodatno naglasiti da je sve i svugdje ista pozadina, ista materija, a samo ih ljudsko znanje, ili možda samozavaravanje dijeli na moje i vaše. Otvorenje je svojim nastupom razveselila i vokalna skupina Kantadori iz Lovrečice.

Posjetiteljima se obratio i predstavnik Tršćanskog otvorenog Učilišta, Fabrizio Somma, istaknuvši između ostalog da se radi o autoru svjetske klase, koji je izlagao u SAD-u, te Kini.

Ravà, podsjeća dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin, je i utemeljitelj kulturno urbanističke udruge čija je svrha prilagoditi i uskladiti gradove sa prirodnom okolinom i stalnim stanovnicima, što je i nama ovdje sve potrebnije, zaključuje.

Tobia Ravà rođen je u Padovi 1959. godine. Pohađao je Međunarodnu školu grafike u Veneciji i Urbinu, diplomirao semiologiju umjetnosti na Sveučilištu u Bologni kao učenik Umberta Eca, a slikati je počeo 1971. i otada izlaže po čitavom svijetu. Bavi se hebrejskom ikonografijom, promotor je likovne grupe Triplani i suosnivač udruge Koncert suvremene umjetnosti. Predaje na temu hebrejske kulture, matematičke logike i suvremene umjetnosti. S Marijom Luisom Trevisan 2004. stvara Pardes, istraživački laboratorij suvremene umjetnosti u Miranu, gdje umjetnici različitih naraštaja i kultura raspravljaju o pitanjima prirode i znanosti.

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum