Otvoren 8. Visualia festival

Staying alive

• Tekst, foto i video Daniela KNAPIĆ

• Performansom džinovskih „svjetlećih beba“ španjolske umjetnice Cie Majareta, nakon dvogodišnje stanke sinoć je na Portarati otvoren 8. po redu Visualia festival. Uz taktove starog Bee Gees hita ova je atrakcija posjetitelje povela u obilazak svih 10 punktova na kojima se ove godine odvija više od 20 festivalskih programa i svjetlosnih instalacija, od kojih su neke i interaktivne. Za njih su – uz domaće snage – zaslužni i mnogi gostujući umjetnici iz Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske i Italije. Njihovim udruženim trudom gradu je još jednom pred kraj sezone udahnuto malo dodatne boje, začudnosti i čarolije.

Na trgu Portarata, za ovu priliku potpuno prekrivenom video-mapingom “Sea light gardens” Claudije Reh iz Njemačke, prisutnima se obratio direktor Festivala Marko Bolković, zahvalivši se Turističkoj zajednici, Gradu, Županiji i sponzorima na podršci, koja je omogućila da mogu odraditi ovako tehnički i logistički zahtjevan festival, kao i svim umjetnicima i suradnicima, a prigodu je iskoristio i kako bi čestitao rođendan glavnoj producentici Festivala, Nikol Rodić.

Zbog najavljenih padavina, predviđena dječja zona u Titovom parku sinoć nije bila postavljena, ali se organizatori nadaju da će to biti učinjeno bar jedan od tri dana koliko Festival traje. Iz bogatog programa možemo izdvojiti audiovizualne svjetlosne instalacije u Parku Grada Graza – “Carrousel” Oye Art Labela iz Francuske i “Hidden garden” mađarskog Koros Designa, koji se predstavlja i svojim lopočima i hologramskim 3D mappingom na Rivi, kod Riječkog gata, kao i dvodimenzionalni video mapping “Pola romana”, nastao u suradnji Undertoona i Visualia Group.

Naravno, to je  samo dio atraktivnih iznenađenja koja je 8.Visualia i za sljedeća dva dana posijala gradom kako bi ih Puljani i njihovi gosti sami otkrivali i u njima uživali. Sve će se u subotu uvečer zaokružiti već tradicionalnom „Xicom“, svjetlosnim maratonom pulskim ulicama, koji na uzbudljiv način objedinjuje kulturu, turizam i sport.

Leave a Reply


3 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum