Otvoren 8. Visualia festival

Staying alive

• Tekst, foto i video Daniela KNAPIĆ

• Performansom džinovskih „svjetlećih beba“ španjolske umjetnice Cie Majareta, nakon dvogodišnje stanke sinoć je na Portarati otvoren 8. po redu Visualia festival. Uz taktove starog Bee Gees hita ova je atrakcija posjetitelje povela u obilazak svih 10 punktova na kojima se ove godine odvija više od 20 festivalskih programa i svjetlosnih instalacija, od kojih su neke i interaktivne. Za njih su – uz domaće snage – zaslužni i mnogi gostujući umjetnici iz Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske i Italije. Njihovim udruženim trudom gradu je još jednom pred kraj sezone udahnuto malo dodatne boje, začudnosti i čarolije.

Na trgu Portarata, za ovu priliku potpuno prekrivenom video-mapingom “Sea light gardens” Claudije Reh iz Njemačke, prisutnima se obratio direktor Festivala Marko Bolković, zahvalivši se Turističkoj zajednici, Gradu, Županiji i sponzorima na podršci, koja je omogućila da mogu odraditi ovako tehnički i logistički zahtjevan festival, kao i svim umjetnicima i suradnicima, a prigodu je iskoristio i kako bi čestitao rođendan glavnoj producentici Festivala, Nikol Rodić.

Zbog najavljenih padavina, predviđena dječja zona u Titovom parku sinoć nije bila postavljena, ali se organizatori nadaju da će to biti učinjeno bar jedan od tri dana koliko Festival traje. Iz bogatog programa možemo izdvojiti audiovizualne svjetlosne instalacije u Parku Grada Graza – “Carrousel” Oye Art Labela iz Francuske i “Hidden garden” mađarskog Koros Designa, koji se predstavlja i svojim lopočima i hologramskim 3D mappingom na Rivi, kod Riječkog gata, kao i dvodimenzionalni video mapping “Pola romana”, nastao u suradnji Undertoona i Visualia Group.

Naravno, to je  samo dio atraktivnih iznenađenja koja je 8.Visualia i za sljedeća dva dana posijala gradom kako bi ih Puljani i njihovi gosti sami otkrivali i u njima uživali. Sve će se u subotu uvečer zaokružiti već tradicionalnom „Xicom“, svjetlosnim maratonom pulskim ulicama, koji na uzbudljiv način objedinjuje kulturu, turizam i sport.

Leave a Reply


3 + = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum