DRUŽENJE S UMJETNICIMA: CONSUELO CAGNATI U GRADSKOJ RADIONICI

U sklopu programa Druženje s umjetnicima u prostoru Gradske radionice u Puli, U subotu, 22. travnja u 20 sati bit će održana prezentacija i razgovor s Consuelo Cagnati, talijanskom autoricom, glumicom, i redateljicom koja će predstaviti svoje umjetničko djelovanje i koncept Teatro Civile. Kao primjer izvest će tekst France Rame uz glazbenu pratnju Marka Olujića, a završit će performansom plesa s vatrom. Večer će se nastaviti uz tradicionalno improvizacijsko glazbeno druženje.

Consuelo CagnatiConsuelo Cagnati završila je fakultet Scienze della Formazione i diplomirala glumu na Accademia Internazionale dell’Attore di Roma. Posvećena je socijalnom teatru, a vodila je više radionica za osobe s invaliditetom, romsku djecu i mlade iz  neuropsihijatrijskih institucija i zatvora za mlade u Napulju. U posljednje vrijeme u suradnji s Teatro delle Condizioni Avverse i Libera e l’Arci, napisala je, režirala i igrala u dvije predstave na temu mafije. Consuelo Cagnati smatra kako teatar predstavlja sredstvo, a ne cilj i to na način da se istaknu činjenice i situacije o kojima se mora govoriti. Pri pisanju svojih kazališnih djela provodi intervjue i prikuplja mnoštvo osobnih priča o imigrantima, ženama, prekarnim radnicima i aktivistima.

La valigia dell'attorePojam Teatro Civile uobičajeno označava predstave koje na kazališnu scenu donose teme s političkom i socijalnom relevantnošću. U Italiji se ta vrsta kazališta pojavljuje kao najvitalniji oblik suvremenog teatra. Predstave se održavaju izvan tradicionalnih kazališnih produkcija, a glumci ne interpretiraju određene karaktere. Oni ne dolaze na pozornicu kao profesionalci već kao osobe sa svojim gledištima i kredibilitetom. Na taj način predstava ima informativnu i obrazovnu funkciju.

Teatro Civile spada u socijalnu umjetnost, to je umjetnička forma koja se bavi društvenim problemima i dovodi na pozornicu fragmente zajedničke povijesti kao i goruća dnevna pitanja, ne samo da predoči činjenice već kako bi se reflektirale građanske inicijative i razmišljanja. To je oblik kazališta koji se ne obraća pasivnoj publici, već traži  gledatelje koji su zainteresirani i propituju važna pitanja kao što su ekonomija, ratovi, ekologija, različitosti i transparentnost. U konačnici, ova vrsta teatra publiku uključuje kao dio specifične ljudske zajednice. Umjetnici, organizacije i pokreti koji djeluju na socijalnoj i građanskoj fronti aktivni su i prepoznatljivi, a pored slavnih imena kao što su Dario Fo, Giorgio Gaber, Beppe Grillo, Marco Paolini nalaze se mnogi drugi koji rade na ostvarenju kazališta u smislu i s motivom kolektivnog angažmana.

Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum