Najavljena Izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“

Na konferenciji za novinare održanoj u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre predstavljen je novi projekt Koordinacije muzeja Istre, izložba naziva „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ koja će biti otvorena u četvrtak, 27. travnja u 20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Po svemu zahtjevna i temom intrigantna izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ plod je trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja. Uz Koordinaciju istarskih muzeja i mnogobrojne stručne suradnike, na ovoj su se izložbi angažirali Pokrajinski muzej u Kopru, Pomorski muzej u Piranu, Gradski muzeji iz Trsta i Arheološki muzej iz Akvileje. Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Dizajn plakata, vodiča kroz izložbu i ostalog promotivnog materijala potpisuju Mauricio Ferlin i Tina Ivezić.

gajba i tic_plakat (833x1200)Naziv izložbe malo će značiti široj hrvatskoj javnosti, ali će Istrani odmah znati o čemu se radi. Kustosica Tajana Ujčić o nazivu izložbe kaže: „Gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ i nalazimo ih u poznatim narodnim pjesmama s erotskim sadržajem – tarankama. Ista se metafora nalazi u botunadi – talijanskoj inačici takve erotske pjesme. Podnaslov objašnjava o kakvoj se izložbi radi. Ono raskrito (vulgarizirano) manifestira se kroz humor i snažnu samoironiju, dok je ljubav i stvarni intimni život skriven (pokriven) kako u simbolici predmeta koje izlažemo, tako i u pričama, poslovicama, poeziji, a napose u stvarnom životu.“

O radu na samoj izložbi kustosica Katarina Marić kaže: „Kad imate iza sebe sve muzeje Istre, izvrsnu građu, vrsne suradnike i intrigantnu temu onda je lijepo raditi, iako je rad na izložbi za nas autore bio zahtjevan. Svo troje smo Istrijani, u nasljeđu i odgoju imamo i to prikriveno i to raskrito kad se govori o ljubavi i spolnosti. Bio nam je isuviše jasan kontekst predmeta koji su uvršteni u izložbu. Najviše smo se trudili oko toga da taj kontekst prenesemo široj publici.“

Za dizajnera Mauricia Ferlina izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost u Istri od prapovijesti do danas. Izložba suprotstavlja suzdržano i sputano onom otvorenom i razigranom u karakteru i mentalitetu Istrana. Sam postav, kaže Ferlin, determiniran je, naravno, građom koja je bila na raspolaganju, ali još više posebnim i zahtjevnim prostorom Svetih Srca. Postav otvaraju dvije misli: „Muškarci (misle da) drže stvar u svojim rukama“ i „Žene (misle da) drže konce u svojim rukama“.

Nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre. Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Zaklada Adris. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum