NAJAVLJEN 10. MONTE LIBRIĆ

Na konferenciji za novinare održanoj u pulskom Circolu najavljen je 10. Minte Librić – festival dječje knjige koji će biti održan od 24. do 30. travnja u Zajednici Talijana Pula. Program otvorenja Monte Librića režirao je Robert Raponja. Monte Librić bit će najavljen u programu koji će u subotu, 22. travnja u 11 sati započeti na uglu Ciscuttijeve i Flanatičke ulice. Vesela povorka osječkih i pulskih studenata, uz pjesmu, ples i lutkarske kreacije, preko Giardina doći će do Circola.

Deset godina postojanja velika je obljetnica Festivala dječje knjige Monte Librić koji je nastao u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, u prosincu 2008. godine. Pamti se još bajkoviti tunel prema prvom katu Doma hrvatskih branitelja koji je osmislio Mauricio Ferlin, zatim ilustracija Maje Celije, prva himna Vlatka Ivandića u čast Libriću, neviđena gužva, nasmiješena lica pulskih mališana i slogan koji prati ovaj festival do današnjih dana: „Monte Librić, osmo pulsko brdo puno knjiga“.

pl-opt_2.jpg.800x600_q85_upscaleDrugi početak dogodio se „odcjepljenjem“ od „velikog“ Sajma, u proljeće 2012. godine kad se Monte Librić preselio u Circolo. Na vrhu „8. pulskog brda“ do kojeg se dolazi prolaskom kroz najstarija vrata Pule, Herkulova vrata, publiku je dočekala kućica iz bajke – Librić kućica. Otad je Monte Librić dvojezičan, na njemu se prožimaju programi na talijanskom i hrvatskom jeziku, oživljava duh i karakter Pule i Puležana, koji nerijetko u jednoj rečenici koriste i hrvatske i talijanske riječi.

Tijekom deset godina prošlo je Monte Librićem mnoštvo autora: književnika, ilustratora, glazbenika i glumaca. Na Monte Libriću osmišljen je niz originalnih programa, stvoren niz likova koji su postali sinonimi Librića i prijatelji malih Puležana (Baka Librić, Librice, Knjigomor, Tone i Tonka…). A sam Monte Librić nije više „mali festival“ kako su ga dugo zvali oni koji su ga osmislili. Nakon deset godina to je najznačajniji dječji festival knjige u Hrvatskoj i što je najvažnije – festival koji djeca vole.

Tema ovogodišnjeg, 10. Monte Librića koji će se od 24. do 30. travnja 2017. tradicionalno održati u Zajednici Talijana – Circolu u Puli, je Lutka i ja 2+2. Lutka kao literarni lik i česti protagonist priča i bajki, lutkarstvo i lutkarske predstave kao medij koji je blizak djeci bit će u središtu pozornosti.

Lutke će „preplaviti“ Circolo, a u najavi festivala i cijelu Pulu. Pojavljivat će se kao veseli domaćini Librića, kao zaneseni čitatelji okruženi knjigama, kao nestašni voditelji programa, protagonisti kazališnih predstava… U programe Librića unijet će duh kazališta, magiju lutkarstva. Sve to moguće je zahvaljujući ovogodišnjoj suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku i njenim nadaleko poznatim Odsjekom za kazališnu umjetnost na kojem se izvode studiji glume i lutkarstva.

Mladen Kušec prvi će nastupiti na ovogodišnjem Monte Libriću. Za autora koji je s nama svih ovih 10 godina stvoren je i poseban program: Librić prijatelj. U tradicionalnom programu Piknik s autorom sudjelovat će: Stanislav Marijanović sa čudnovatom „jezičnom“ slikovnicom „Ribalica“, Davor Schunk sa strip romanom „Album Tomica“, Nena Lončar s knjigom „Usvojili smo baku i djeda“, Margareta Peršić sa slikovnicom „Srce na štapu“, Corina Ana Penić s detektivskim romanom „Viktor i tajna družina Gromovi“, Vjekoslava Jurdana sa slikovnicom na čakavici „Tončić Petešić“, Andrea Petrlik Huseinović s dirljivom autobiografskom slikovnicom „Plavo nebo“, Ivana Adlešić Pervan s knjigom o odrastanju uz zvuke rock’n’rolla „Stepenice do neba“, Rosie Kugli s knjigom „Priča o pobjedi“, o životnom putu plivačkog prvaka Gordana Kožulja.

Program Libar po našu posvećen je pulskim i istarskim autorima i temama. Ove godine u njemu gostuju Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori izvrsne pop-up slikovnice „Gladijatori“ u kojoj je jedan od glavnih likova pulska Arena i Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici „Iščen bičve“.

Autor iz daljine ove je godine Srđan Dragojević, kultni filmski redatelj koji u Pulu dolazi sa slikovnicom „Kakagrad“, urnebesno humorističnom pričom o odvikavanju djeteta od pelena.

U programu Knjige papam ove će godine mališanima o svojim iskustvima čitanja i svojoj vezanosti uz knjigu govoriti plivački šampion Gordan Kožulj i poznati umjetnički par: redatelj Dalibor Matanić i glumica Helena Minić Matanić.

Zajednica Talijana Pula kreativni je partner Monte Librića u ostvarenju programa Più che una storia koji donosi program na talijanskom jeziku. Selektorice Tamara Brussich i Liana Diković ove godine na Librić dovode dva priznata talijanska dječja pisca: dolaze nagrađivana autorica Anna Vivarelli koja je napisala više od 50 knjiga za djecu i Stefano Bordiglioni, prava zvijezda kad je riječ o dječjim piscima u Italiji. On je ne samo pisac već i poznati autor televizijskih emisija za djecu na RAI 3. Dolaze nam Giulio i Giovanni Settimo s poetičnom kazališnom predstavom „Priča u b-molu“.  Talijanski program obogaćen je nizom kreativnih radionica na talijanskom jeziku za djecu i učitelje, filmskim programom, kazališnim krokijima…

S osječke akademije dolazi scenografkinja Librića Saša Došen, kao i Stanislav Marijanović, autor ilustracije koja krasi plakat i sve materijale ovogodišnjeg Monte Librića. S Odsjeka za kazališnu umjetnost stižu studenti i profesori koji su osmislili „lutkarski Librić“. Mnogobrojne kreativne radionice za djecu, kao i one za učitelje i odgajatelje posvećene su ovogodišnjoj temi – lutkama. I u ovom segmentu Monte Librića ističe se Umjetnička akademija u Osijeku i njeni profesori i asistenti Livija Kroflin, Hrvoje Seršić, Katica Šubarić, Nenad Pavlović, kao i Puležan s osječkom adresom, Robert Raponja.

Također Puležanka s osječkom adresom, glumica Petra Blašković, autorica je kazališne priče o ljepoti jednostavnosti, nazvanoj „Recikl(art)aža“, a osim nje izvodi je i glumac Antonio Jakupčević. Petra Blašković na Libriću će održati i predavanje za odgajatelje o primjeni lutkarstva u nastavi i radu s djecom, a u didaktičkoj lutkarskoj radionici Voda, zrak, zemlja, vatra, djecu vrtićke dobi podučit će animaciji papira.

Dogodit će se i jedna neobična izložba lutaka, nazvana „I lutke čitaju knjige“, koju su stvorili osječki studenti lutkarstva. Studenti osječke akademije na Libriću će odigrati i predstavu nazvanu „U potrazi za čudovištima“.

Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner – nakladnik Librića je Školska knjiga koja dolazi, ne samo s knjigama i autorima, već svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare.

Organizator je Sa(n)jam knjige u Istri, a suorganizatori su Castropola i Zajednica Talijana Pula. Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom, Talijanska Unija, Pučko sveučilište u Trstu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 7 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum