VRTNI ĐIR: FRAGMENTI 57. BIJENALA U VENECIJI

P1040922U subotu, 20. svibnja u 20 sati započinju ovosezonska događanja u vrtnom prostoru Gradske radionice u Puli, ovaj put uz posebnu projekciju fragmenata video i foto materijala snimljenih tijekom otvorenja ovogodišnje međunarodne izložbe likovne umjetnosti 57. Bijenala u Veneciji. Nakon prezentacije druženje se nastavlja uz neformalno glazbeno improviziranje.

57. Bijenale u Veneciji otvoren je 13. svibnja, a može se posjetiti do 26. studenog. Na glavnoj izložbi sudjeluje 120 umjetnika iz 51 države dok se u programu nacionalnih predstavljanja ove godine predstavlja 86 zemalja sa svojim samostalnim umjetničkim programima. Glavna izložba i većina nacionalnih paviljona smješteni su na Giardinima i Arsenalima, ali osim toga u različitim prostorima po Veneciji postavljena su još 22 službena popratna umjetnička događanja. Ali čak ni to nije sve što se može vidjeti jer su u venecijanskim muzejima i galerijama otprilike u isto vrijeme otvorene brojne izložbe vrijedne posjeta što predstavlja više tisuća izloženih radova i autora, a jedan dio moći će se pogledati u fragmentima video i foto materijala kojeg je snimio Boris Bogunović, član Gradske radionice tijekom otvorenja Bijenala u Veneciji.

P1040863Bitno je istaknuti da je glavnu izložbu ovogodišnjeg bijenala pod nazivom VIVA ARTE VIVA osmislila Christine Macel, francuska povjesničarka umjetnosti. Prilikom najave izložbe ona je ustvrdila kako danas, u svijetu prepunom sukoba i šokova, umjetnost predstavlja posljednju liniju obrane za refleksiju, individualno izražavanje, slobodu i postavljanje fundamentalnih pitanja. Na taj način umjetnost predstavlja posljednju utvrdu, poseban vrt kojeg treba uzgajati iznad i onkraj svih trendova ili osobnih interesa. Umjetnost tako stoji kao jasno artikulirana alternativa individualizmu i ravnodušnosti. Christine Macel smatra da je uloga, glas i odgovornost umjetnika unutar okvira suvremenih rasprava danas važnija nego ikad ranije, a upravo unutar i pomoću individualnih umjetničkih inicijativa, svijet sutrašnjice poprima oblik koji, iako ne u potpunosti,  umjetnici bolje intuiraju od bilo koga drugog.

Leave a Reply


+ 6 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum