IGOR ZIROJEVIĆ IZLAŽE U GALERIJI MAKINA

Večeras, 19. svibnja s početkom u 21h, u pulskoj galeriji Makina biti će otvorena izložba fotografija Pula Grad Interval II: “Čuvari”/ “I Custodi” pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića. Riječ je o izložbi koja će predstaviti izbor od 21 fotografije recentnog opusa iznjedrenog iz drugog dijela umjetničke monografije Pula Grad Interval II a koja se bavi i na specifičan autorski način interpretira neke od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u gradu Puli za vrijeme Italije.

igor 3

“Pulska arhitektura nastala za vrijeme Italije nerijetko je stigmatizirana krutom označiteljskom sintagmom talijanske “fašističke arhitekture” s jasnim negativnim ideološkim predznakom. No, uhvaćena objektivom fotografa Zirojevića nije nipošto na tragu pukog dokumentarističkog bilježenja arhitekture Grada po sebi, već vrlo suptilno režirana intimna pripovijest o mjestu u kojem autor evocira nataložene arhetipske slike duboko zabilježene u vlastitoj povijesnoj matrici.” piše u najavi povjesničarka umjetnosti Paola Orlić.

igor 2

Na fotografijama velikih formata (100x70cm) autor obuhvaća zgrade poput pulske pošte A Mazzonija, higijenskog zavoda L. Moschenija, kupališta Stoja E. Trolisa, Casa Balilla G. Brassa, elektromlina A. Turine, autobusnog kolodvora B. Fabra, Banco D’Italia V. Munarija. Za razliku od “Stanara” (prvog dijela monografije) Zirojević ovaj put bilježi i interijere što je svojevrsni iskorak iz dosadašnje umjetničke prakse i zasigurno predstavlja novo poglavlje na čijem tragu autor najavljuje i skoru realizaciju trećeg, ujedno i posljednjeg dijela monografije Pula Grad Interval – poglavlja koje se bavi socijalističkom arhitekturom.

igor 4

Fotografije

Leave a Reply


+ 9 = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum