22. Jazz in Lap – Jazz & Blues Festival Poreč

Jazz se vraća u Lapidarij s 22. Jazz in Lap – Jazz & Blues Festivalom. Zanimljiv repertoar pojačan DJ-ima tijekom ljeta izmamit će ljubitelje jazza i dobre zabave u lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine. Na programu su tri koncerta u srpnju te četiri krajem kolovoza i početkom rujna, a festival se u organizaciji porečkog Učilišta odvija u sklopu Poreč Open Air Festivala.

jazz face-01 (2)

Jazz je u Lapu na repertoaru srijedom i petkom, a otvorenje festivala održat će se već u srijedu, 12. srpnja, kada će u Poreču gostovati poznati glazbeni virtuozi Damir Kukuruzović i Paulus Schäfer. Nakon koncerta slijedi DJ Lindarski (Albert Jedrejčić).

Damir-Kukuruzovic-00Damir Kukuruzović Django Group svojevrstan su hommage glazbi Djanga Reinhardta i Stéphanea Grappellija, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća kroz kvintet Hot Club de France. Najpoznatiji promotor francuskog jazza na ovim prostorima, Kukuruzovićev bend, nastupao je na svim relevantnim festivalima u zemlji i široj regiji promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza.

Na svom glazbenom putu Kukuruzović je surađivao i s mnogim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što su Ludovic Beier, jedan od najvirtuoznijih jazz harmonikaša današnjice, Adrian B. Burns, poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhythm Kingsima ili Raphael Fays, najpoznatiji romski flamenco gitarist. Zajedničku tuneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strassburga, Yorgui Loefflerom održao je 2011., a 2012. i sa sjajnim gitaristom Wawau Adlerom.

Osim benda Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. godine odlučuje utemeljiti Siscia jazz club internacionalnog značaja te međunarodni festival jazza i bluesa (Siscia open jazz & blues festival) na obalama Kupe, koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici. Fender Mega Muzika mu je 2011. dodijelila nagradu za najistaknutijeg akustičnog jazz gitarista Hrvatske, a 2013. godine dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.

Paulus Schäfer nizozemski je jazz glazbenik koji je svojim izvedbama na gitari stekao veliki međunarodni ugled na glazbenoj sceni. Pripada najvećim virtuozima današnjice i svakako se ubraja među najveće sljedbenike glazbe Djanga Reinhardta u svijetu. Autentičnim zvukom, fascinantnom gitarističkom virtuoznošću i osjećajem za ritam ovaj umjetnik osvojio je publiku diljem Europe i svijeta. Godinama nastupa na najvećim jazz festivalima i najznačajnijim svjetskim pozornicama, a neke od njih upravo je podijelio s Damir Kukuruzović Django Groupom. Uspijeva na svojim koncertima, na impresivan način, spojiti romsku glazbenu tradiciju s američkim standardima i europskim swingom. U rodnoj Nizozemskoj vodi glazbenu školu koju posjećuju glazbenici iz 20-ak zemalja svijeta.

Svi koncerti u Lapu počinju u 21 sat, a ulaz je besplatan. Nakon otvorenja u srijedu, u srpnju slijede još dva jazz koncerta. Marco Frattini Quartet u Lapu gostuje 19.7., a Vid Jamnik International Quartet 28.7. Najnovije vijesti možete pratiti na Facebook stranici Jazz in Lap – Jazz & Blues Festival Poreč.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum